Bulgārijai bažas, ka krievi varētu būt vainīgi ieroču rūpnīcas sprādzienā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Visegard24/"Twitter"

Bulgārijas ekonomikas un rūpniecības ministrs Bogdans Bogdanovs izteicies, ka Krievija varētu būt atbildīga par sprādzienu ieroču rūpnīcā netālu no Karnobatas, vēsta amerikāņu izdevums "Politico".

Sprādziens noticis brīdī, kad Bulgārijas varas iestādes izmeklē vairākus līdzīgus incidentus pēdējo gadu laikā.

Bulgārija pirmdien pastiprinājusi drošību munīcijas un ieroču rūpnīcās, reaģējot uz aizdomīgu ugunsgrēku ieroču noliktavā nedēļas nogalē.

Valsts aizsardzības rūpniecībā, kas specializējas padomju laika ieroču munīcijas ražošanā un kuras eksports ir trīskāršojies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, pašlaik strādā aptuveni 70 000 cilvēku.

Svētdien agri no rīta privātā munīcijas noliktavā netālu no Karnobatas izcēlās ugunsgrēks, kas izraisīja vairākus sprādzienus. Par laimi, neviens cilvēks necieta. Noliktavas īpašnieks šo ugunsgrēku uzskata par aizdomīgu.

Bulgārijas ekonomikas un rūpniecības ministrs Bogdans Bogdanovs paziņoja, ka visos aizsardzības rūpniecības objektos - gan valstij piederošajos, gan privātajos - pastiprināta drošība. "Bulgārijai tā ir viena no svarīgākajām rūpniecības nozarēm," viņš piebilda.

Incidents notika laikā, kad Bulgārija gatavojas apstiprināt militārās palīdzības sūtīšanu tieši Ukrainai, mainot savu līdzšinējo politiku, saskaņā ar kuru ieroči Kijivai tika piegādāti ar trešo valstu starpniecību.

Noliktava, kuru iznīcināja ugunsgrēks, pieder ieroču tirgotājam Emilianam Gebrevam, kura uzņēmumā "Emco" līdzīgi incidenti notikuši arī agrāk. Gebrevs intervijā televīzijā izslēdza neuzmanību kā iespējamo ugunsgrēka cēloni, tā vietā izvirzot aizdomas par sabotāžu vai ielaušanos.

Bulgārijas premjerministrs Nikojs Denkovs šodien pauda bažas par "sprādzieniem, kas notiek periodiski, īpaši pēdējo desmit gadu laikā". "Bija informācija, ka varētu būt iesaistīti ārvalstu izlūkdienesti," sacīja premjers, mudinot prokurorus iepazīstināt ar iepriekš veikto izmeklēšanu rezultātiem.

Bulgārijas prokuratūra 2021.gadā paziņoja, ka tā ir konstatējusi saikni starp sešiem Krievijas pilsoņiem Bulgārijā un četriem sprādzieniem Bulgārijas ieroču noliktavās laikā no 2011. līdz 2020.gadam. Uzbrukumu mērķis esot bijis novērst ieroču piegādes Ukrainai un Gruzijai.

Gebrevu, viņa dēlu un viņa uzņēmuma vadītāju 2015.gada aprīlī mēģināja noindēt. Saistībā ar Gebreva saindēšanas mēģinājumu pagājušajā gadā Bulgārijā aizmuguriski tika apsūdzēti trīs krievi, no kuriem viens ir Krievijas izlūkdienesta virsnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu