Rietumeiropas pēdējais lielais "Gazprom" klients paātrinās atteikšanos no Krievijas gāzes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

Pēdējais Rietumeiropas "Gazprom" klients, Austrija, paātrinās atteikšanos no Krievijas gāzes, jo "piegādes no Krievijas nav uzticamas un tādas tās būs arī turpmāk", vēsta medijs "Bloomberg".

Austrijas enerģētikas ministre Leonora Gevēslere pēc tikšanās ar valsts enerģētikas kompāniju vadītājiem paziņojusi, ka valsts nepietiekami ātri virzās uz pilnīgu atteikšanos no Krievijas gāzes.

Pašlaik Austrija vairāk nekā pusi no sev nepieciešamās gāzes joprojām iepērk no Krievijas.

Pirms pilna mēroga kara sākuma Ukrainā 80% sev nepieciešamās gāzes Austrija iepirka no "Gazprom". Februārī iepirktās gāzes apjoms samazinājās līdz 57%.

Turpretim Vācija pirms kara no Krievijas importēja 55% gāzes, bet pašlaik šis apjoms ir nulle.

Austrija jau liegusi nacionālajām kompānijām slēgt jaunus gāzes līgumus ar Krieviju.

Lielākā valsts kompānija, "Austrijas OMV", joprojām saņem gāzi pa "Gazprom" cauruļvadu, jo to paredz līdz 2040. gadam spēkā esošs līgums.

Krievijas gāze Austrijā nonāk caur Ukrainas teritoriju, izmantojot tranzīta līgumu, kura termiņš beidzas nākamgad.

Austrija rēķinās, ka no 2024. gada Krievijas gāzes plūsma caur Ukrainu var pilnībā apstāties, tādējādi bez Krievijas gāzes var palikt arī Slovākija, kas no Krievijas joprojām saņem 95% sev nepieciešamās gāzes.

Ja gāzes plūsma no Krievijas apstāsies, tad Centrāleiropas tirgu gaida cenu šoks, paziņoja Austrijas valdības padomnieks enerģētikas jautājumos Valters Bocs.

Cenu situācija pašlaik ir apmierinoša. Salīdzinot ar kara sākumu, cenas kritušās pat desmit reizes. Tomēr tas var ātri mainīties, ja apsīks piegādes no Krievijas.

Pēc Gevēsleres teiktā, pašlaik Austrijas ekonomikas riski ir sabalansēti. Valstī ir piektās lielākās gāzes krātuves Eiropā, kas ir aizpildītas līdz 81%, salīdzinot ar 45% pērn šajā laikā.

"Gazprom" pērn zaudēja pusi eksporta, atslēdzot gāzes piegādes Eiropai un zaudējot gāzes cauruļvadus "Nord Stream 1" un "Nord Stream 2". Kopumā "Gazprom" eksportēja ap 100 miljardiem kubikmetru gāzes, kas ir zemākais rādītājs kopš PSRS sabrukuma.

Prognozēts, ka šogad eksporta līmenis nokritīsies vēl divas reizes – līdz 50 miljardiem kubikmetru, kas būs zemākais rādītājs kopš septiņdesmito gadu otrās puses.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu