Zelenskis ierosina noteikt jaunu statusu angļu valodai Ukrainā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: president.gov.ua

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierosinājis oficiāli noteikt angļu valodu kā vienu no starptautiskās saziņas valodām Ukrainā. Likumprojekts "Par angļu valodas lietošanu Ukrainā" (reģistrācijas numurs 9432) ir reģistrēts Augstākās Radas oficiālajā tīmekļa vietnē, ziņo medijs "Unian".

Likumprojekts nosaka amatu pretendentu kategorijas, kandidātus, kuru darbā ir nepieciešamas angļu valodas zināšanas, jo īpaši tie ir "A", "B" un "C" kategorijas ierēdņi, valsts pārvalžu vadītāji, vidējie un vecākie policisti, tiesībsargājošās iestādēs strādājošie, prokurori.

Saskaņā ar likumprojektu Ukrainas bruņoto spēku darbībā kā starptautiskās saziņas valodu var izmantot angļu valodu.

Tāpat paredzēts, ka ikviens, kurš izglītības iestādē iegūst vispārējo vidējo izglītību, šajā iestādē apgūst valsts un angļu valoda. Katram skolēnam ir jānokārto valsts gala pārbaudījums angļu valodā.

Saskaņā ar likumprojektu pirmsskolas izglītības iestādēs vecākajiem bērniem ir paredzētas obligātas angļu valodas mācības, bet jaunākiem un vidēja vecuma bērniem tiek nodrošināta obligāta angļu valodas lietošana izglītības procesā.

Likumprojekts arī normalizē angļu valodas lietošanu valsts iestāžu, Krimas Autonomās Republikas iestāžu, pašvaldību, neatliekamās palīdzības vienību darbā, uz valsts robežas, izglītības, kultūras jomās un citos kontekstos.

2022. gada jūnijā Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals atzīmēja, ka angļu valoda Ukrainā varētu saņemt lietišķās saziņas valodas statusu.

Viņš norādīja, ka Ministru kabinets strādā pie attiecīgas likumdošanas iniciatīvas, jo angļu valoda šobrīd tiek izmantota biznesa komunikācijā visā civilizētajā pasaulē, tāpēc šāda statusa piešķiršana tai Ukrainā palīdzētu attīstīt uzņēmējdarbību, piesaistīt investīcijas un paātrināt Ukrainas eirointegrāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu