Rīgas domnieki izstrīdējušies: izveidota komisija iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā

Ziņa papildināta plkst. 18.20
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes ēka
Rīgas domes ēka Foto: Līga Gredzena/LETA

Pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem Rīgas dome atbalstīja "Jaunās vienotības" rosināto lēmumprojektu par komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā.

Par komisijas izveidi nobalsoja 36 deputāti, pret bija divi, bet atturējās - viens.

Balsojumā nepiedalījās "Par/Progresīvo" frakcijas deputāti un Natālija Ābola (GKR), "pret" nobalsoja Vladimirs Buzajevs (LKS) un Miroslavs Mitrofanovs (LKS), atturējās neatkarīgais deputāts Jakovs Pliners.

Šo jautājumu dome sāka skatīt trešdien, 28.jūnijā, bet pabeidza šodien.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem "Jauno vienotību" (JV) un "Par/Progresīvie" (PP).

Arī debatēs PP turpināja veltīt pārmetumus JV par to, ka tādējādi tiek sabotēts un novilcināts izmeklēšanas darbs, ka vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) un deputāts Olafs Pulks (JV) piesedz 7 miljonu eiro izšķērdēšanu Satiksmes departamentā.

PP deputāts Viesturs Kleinbergs brīdināja, ka, vērtējot šī balsojuma ietekmi uz iespējamo pārkāpumu izmeklēšanu, deputātu balsojumu iesniegs pārbaudei KNAB.

Ļoti emocionāli debatēs runāja Pulks, norādot, ka PP frakcijas vadītājs Mārtiņš Kosovičš melo, pārmetot Pulkam un Ķirsim 7 miljonu eiro izšķērdēšanas piesegšanu. Viņš mudināja Kossoviču ātri "aut kājas un skriet uz prokuratūru", jo, ja viņš tā nedarīs, tad viņš kļūs par nozieguma līdzdalībnieku.

Pulks uzsvēra, ka ētikas komisija esot maigākais, kur viņiem būs jāsatiekas. "Es par savu vārdu cīnīšos," uzsvēra Pulks.

Viņš arī norādīja, ka pirmajā tikšanās reizē, kad Ķirsis un Pulks esot informēti par trauksmes cēlāja ziņojumu, kas izrādījies anonīms ziņojums, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) esot teicis, ka Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods būs jāatlaiž. Un tas esot noticis vēl pirms tika konstatēti pārkāpumi un pirms lieta tika pārbaudīta.

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju.

Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna", Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Lēmumprojekta sagatavotāji uzskata, ka pret Satiksmes departamenta amatpersonām ierosinātajās disciplinārlietās minētie pārkāpumi ir nopietni un apjomīgi, tādēļ aicina ievērot gan Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, gan Rīgas domes iekšējos noteikumus, kas paredz, ka sarežģītās lietās disciplinārlietu izskata neatkarīga komisija.

Tas nodrošinātu, ka amatpersonu atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu tiešā padotībā.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu