NATO samita laikā Spānija pārvietos NASAMS no Latvijas uz Lietuvu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS.
Pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS. Foto: Toms Kalnins

Spānijas vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS uz NATO samita laiku no Latvijas tiks pārvietota uz Viļņu, lai palīdzētu gādāt par drošību jūlija vidū gaidāmās galotņu tikšanās laikā, informēja Spānijas vēstniecībā Lietuvā.

"Varam apstiprināt, ka Spānija piedalās NATO samita Viļņā drošības garantēšanā ar pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS," informēja vēstniecībā.

Spānijas NASAMS īslaicīgi uz samita laiku no Latvijas pārvietota uz Lietuvu.

Kopš pagājušā gada jūnija Lielvārdes aviobāzē ir izvietota Spānijas NASAMS baterija.

NATO samits Viļņā notiks 11.-12.jūlijā.

Samita laikā par drošību Viļņā atbildīgi būs līdz 12 000 policistu un karavīru, informēja Lietuvas Augstāko personu aizsardzības dienesta direktora pirmais vietnieks Pauļus Nemira.

Viņš norādīja, ka Lietuvā tāda mēroga pasākums līdz šim nav noticis, tādēļ drošības garantēšana ir izaicinājums valsts institūcijām.

Uz samitu gaidāmas 48 ārvalstu delegācijas ar 2400 pārstāvjiem, kuru vidū ir 40 valstu vadītāji un līdz 150 citiem augsta ranga politiķiem.

Nemira informēja, ka delegācijām būs vajadzīgas 800 automašīnas.

Polija iepriekš paziņoja, ka uz Lietuvu nosūtīs Īpašo spēku kontingentu, kamēr Vācija uz samita laiku Viļņā izvietojusi pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot".

Samita laikā Lietuva Eiropas Savienības ārējās robežas aizsargāšanai piesaistīs aģentūru "Frontex" un armiju, kā arī atjaunos kontroli uz Šengenas zonas robežām ar Latviju un Poliju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu