"Skolēniem ir jāspēj koncentrēties." Nīderlande aizliedz klasēs izmantot tālruņus

Apollo.lv
Foto: ImYanis/Shutterstock

No 2024. gada 1. janvāra visās Nīderlandes skolu klasēs skolēni vairs nedrīkstēs izmantot mobilos telefonus, planšetdatorus un viedpulksteņus. Nīderlandes valdība šo lēmumu pamatojusi ar nepieciešamību noturēt skolēnu uzmanību mācību stundās, raksta medijs "The Guardian".

Pārnēsājamās ierīces tiks atļautas tikai gadījumos, kad tās ir sevišķi nepieciešamas. Tās drīkstēs lietot informātikas stundās, medicīnisku iemeslu dēļ un lai atvieglotu mācību procesu cilvēkiem ar kādām invaliditātēm.

"Par spīti tam, ka mobilie telefoni ir kļuvuši par neatņemamu sastāvdaļu no mūsu ikdienas dzīves, klasēs tiem vietas nav," sacīja Nīderlandes izglītības ministrs Roberts Dijkgrafs.

"Skolēniem ir jāspēj koncentrēties un jānodrošina iespēja labi mācīties. Kā liecina zinātniskie pētījumi, mobilie telefoni tam traucē. Mums skolēni no šiem defektiem ir jāpasargā," uzsvēra ministrs.

Aizliegumu savstarpējas sadarbības rezultātā panāca Nīderlandes Izglītības ministrija, skolu vadības institūcijas, un dažādas izglītības attīstības organizācijas.

Dijkgrafs norādīja, ka skolas pašas varēs saplānot, kā šo aizliegumu īstenot. Taču, ja līdz 2024. gada vasarai netiks uzrādīti apmierinoši rezultāti, sekos likumīgs sods.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu