FOTO Islandē sācies pamatīgs vulkāna izvirdums 30 kilometrus no Reikjavīkas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Islandē aktivizējies vulkāns ar nosaukumu Fagradalsfjalls, par ko brīdināja jau nedēļām ilgi novērotas nelielas zemestrīces. Izvirduma dēļ ceļotājiem un vietējiem iedzīvotājiem neiesaka tuvākajā laikā doties uz šo vietu, ziņo ārvalstu mediji.

Aptuveni 30 km (19 jūdzes) no Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas aktivizējies vulkāns, paziņojis valsts meteoroloģijas birojs. Šī ir trešā reize divu gadu laikā, kad šajā apgabalā izplūst lava.

"Izvirdums notiek nelielā ieplakā tieši uz ziemeļiem no Litli Hrutur, no kurienes dūmi tiek pūsti ziemeļrietumu virzienā," paziņoja birojs.

FOTO: Fagradalsfjalla vulkāna izvirdums

Vietējo mediju uzņemtajos kadros redzams, ka no zemes paceļas milzīgs dūmu mākonis, kā arī iespaidīga lavas plūsma.

Dūmus varēja redzēt no ceļa, kas savieno galvaspilsētu ar starptautisko lidostu, kā liecina automašīnās esošo cilvēku uzņemtie attēli.

Nedēļā pirms izvirduma šajā apgabalā tika reģistrēti tūkstošiem nelielu zemestrīču, kas liecināja, ka zem zemes esošā magma pārvietojās un izvirdums bija nenovēršams.

Islandes iestādes ieteica nedoties uz izvirduma vietu, pirms tās nav novērtējušas situāciju.

Magma izlauzās cauri zemei 10. jūlijā ​​aptuveni pulksten 16.40, tikai dažus kilometrus no vietām, kur notika divi iepriekšējie izvirdumi pēdējo divu gadu laikā.

Pirmais notika 2021. gada 19. martā Geldingadalur ielejā un ilga sešus mēnešus. Otrais notika 2022. gada 3. augustā Meradalir ielejā un ilga trīs nedēļas.

Pirms 2021. gada izvirduma reģions astoņus gadsimtus bija snaudošs, taču vulkanologi uzskata, ka jaunais palielinātas aktivitātes cikls varētu ilgt vairākus gadus.

Izvirdumi šajā apgabalā līdz šim nav bijuši īpaši bīstami, kā arī tie nav ietekmējuši gaisa satiksmi.

2021. gada un 2022. gada izvirdumi piesaistīja simtiem tūkstošu apmeklētāju, kas gribēja paši savām acīm redzēt aktīvo vulkānu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu