VIDEO Latviešu taksisti spiesti pierādīt dzimtās valodas prasmes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Cameris/Shutterstock

Par spīti tam, ka pēc tautības ir latvietis un visu mūžu ir runājis valsts valodā, taksometra vadītājs ir spiests pierādīt savas valodas prasmes vismaz B1 līmenī, ziņo raidījums "Bez tabu".

Pensionārs Guntars lielāko daļu dzīves ir strādājis par kravas automašīnas šoferi un tagad strādā par taksometra vadītāju. Lai vadītu taksometru, ir nepieciešams pierādīt savas valsts valodas prasmes vismaz B1 līmenī, kā pirms dažiem gadiem noteikts. Prasība attiecas arī uz latviešiem, kam dzimtā valoda ir latviešu.

Guntars ir Latvijas pilsonis un visu mūžu runājis latviešu valodā, bet viņa vienīgais iegūtais izglītības dokuments, kas izdots padomju okupācijas laikā, neapliecina, ka viņš skolas gaitas pabeidzis latviešu valodā.

Lai iegūtu šo apliecinājumu, viņš var doties uz mācību iestādi un to palūgt, bet, ja tā vairs neeksistē, tad Guntaram jādodas uz Valsts arhīvu, kur par maksu iespējams saņemt apliecinājumu, ka skolā mācības notikušas latviešu valodā. 

Taču, ja šādā veidā netiek rasts risinājums, ir nepieciešams kārtot valsts valodas pārbaudi, kas arī nāk par maksu. 

Guntars un citi taksisti uzskata, ka šoferus nedrīkst pakļaut šādai kārtībai. Viņu ieskatā, šī prasība jāattiecina tikai uz citu valstu pilsoņiem. Pats Guntars sacīja, ka ar "Autotransporta direkcijas" pārstāvjiem jau ir sazinājies, un viņi apliecinājuši, ka sarunāšanās latviešu valodā nesagādā problēmas. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu