Jūlija pirmā nedēļa pasludināta par viskarstāko planētas vēsturē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pasaules Meteoroloģiskā organizācija (PMO) šī gada jūlija pirmo nedēļu klasificējusi par pasaules vēsturē karstāko nedēļu, ziņo izdevums "The Guardian".

PMO jau iepriekš ziņoja, ka šī gada jūnijs bija viskarstākais novērojumu vēsturē. Pie šāda rezultāta novedušas klimata pārmaiņas.

Organizācijas paziņojumā norādīts, ka temperatūras uz zemes un okeānā aizvadītās nedēļas laikā ir pārsitušas rekordus. Šādas tendences "var novest pie graujošām sekām attiecībā uz ekosistēmu un vides saglabāšanu".

PMO Klimata pakalpojumu nodaļas vadītājs Kristofers Hjūits uzsvēra, ka "mēs pašlaik atrodamies neapzīmētā teritorijā un varam sagaidīt, ka līdz ar 2024. gadu tiks pārspēti vēl vairāk rekordu".

Komentējot rekordaugstās temperatūras jūnijā un maijā, Hjūits atzīmēja, ka uzsilst ne tikai zeme, bet arī okeāns. Maikls Sperovs, Pasaules veselības organizācijas Klimata izpētes programmas vadītājs, norādīja, ka okeānu sasilšana atstāj būtisku negatīvu efektu uz atmosfēru un visas pasaules ledājiem.

Kā iepriekš ziņoja portāls "Apollo.lv", gaisa temperatūras pasaulē pieaug ar bīstamu ātrumu, kas ilgtermiņā nozīmē aizvien skarbākus karstuma viļņus.

Šie viļņi vispostošāk var skart tādus reģionus un valstis kā Afganistāna, Papua-Jaungvineja un Centrālamerika. Briesmas draud arī Centrāleiropai un Pekinai, kur ir blīva populācija.

Iepriekš ziņots, ka arī pagājušā gada vasara Eiropā bijusi karstākā novērojumu vēsturē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu