Fjūrija un Nganū supercīņa - vēl viens apliecinājums, ka bokss kā sporta veids turpina iet pa skuju taku

Fransiss Nganū (no kreisās) un Taisons Fjūrijs Foto: Reuters/ScanPix/Apollo.lv kolāža
Matīss Kleinbergs
, Apollo.lv sporta žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 11. jūlijā, tika izziņots, ka šā brīža Pasaules Boksa padomes (WBC) supersmagā svara čempions Taisons Fjūrijs tiksies ar bijušo UFC smagā svara čempionu Fransisu Nganū. It kā liela, bet tajā pašā laikā absolūti bezjēdzīga cīņa...

Pirms nepilniem diviem gadiem nācās saskarties ar atziņu, ka jūtūberu Džeika un Logana Polu invāzija boksa pasaulē vienam no planētas senākajiem sporta veidiem par labu nekādā gadījumā nenāca. Tobrīd teju katram cīņas sporta veterānam, karjeru beigušam cīkstonim vai vienkārši slavu alkstošam bokserim uz mēles bija augstāk minēto puišu vārdi.

Ir pagājuši gandrīz divi gadi un Poli vairs nav boksa popularitātes frontes priekšējās līnijās. Logans ik pa laikam piedalās "profesionālā" reslinga šovos jeb WWE, kas tik populāram cilvēkam kā viņš ir vispiemērotākā platforma. Savukārt Džeiks šogad pirmo reizi tikās ar profesionālu bokseri un piedzīvoja pirmo zaudējumu savā "profesionālajā" karjerā. 

Bet tagad esam nonākuši līdz Nganū un Fjūrija cīņai, kas pavisam noteikti pievērsīs plašākas sabiedrības uzmanību. Protams, Fjūrijs un Nganū, atšķirībā no augstāk minētajiem Poliem, ir visaugstākā kalibra meistari savos amatos. Problēma gan ir tāda, ka Fjūrijs un Nganū ir meistari it kā līdzīgos, bet tajā pašā laikā ļoti atšķirīgos amatos, līdz ar to šī cīņa būs bez pievienotās vērtības boksa pasaules "lielajā bildē". Tieši tāpat kā jebkura jūtūbera cīņa...

Ar drošu garantiju var teikt, ka Fjūrija-Nganū cīņa nebūs pat slavenākā boksera un MMA cīkstoņa tikšanās ringā. No šā troņa, šķiet, teju nereāli būs gāzt Meivezera-Makgregora cīņu 2017. gadā. Fjūrijs savas popularitātes ziņā nav Meivezers un Nganū nav liekams pat vienā teikumā ar Makgregoru, kurš 2017. gadā bija viens no slavenākajiem cilvēkiem ne tikai cīņas sportā, bet visā sporta pasaulē kopumā.

Boksa prestižākā divīzija allaž ir bijusi un būs supersmagais svars. Šobrīd šajā kategorijā joprojām četri populārākie vārdi ir Taisons Fjūrijs, Entonijs Džošua, Oleksandrs Usiks un Deontejs Vailders. Usiks ar Dzošua ir tikušies divas reizes, kamēr Fjūrijs un Vailders ringu dalījuši trīsreiz.

Elementāra matemātika - Usikam un Fjūrijam jācīnās par absolūtā čempiona titulu un Džošua jātiekas ar Vailderu, kas būtu patiesi lielisks duelis. Kā ir realitātē?

Usiks cīnīsies pret Danielu Dibuā, kuram apskatnieki dod ļoti minimālas izredzes, bet uz šīs cīņas norisi uzstāja Pasaules Boksa asociācija (WBA). Fjūrijs cīnīsies ar MMA cīkstoni, Entonijam Džošua pēkšņi racionāls scenārijs ir otrā cīņa pret Dilianu Vaitu, savukārt Vailderam vispār nav oficiāli izziņotas cīņas. Baumu līmenī gan izskanējušas runas, ka Vaildera nākamais pretinieks varētu būt Endijs Ruiss jaunākais, kurš 2019. gada vasarā šokēja boksa pasauli, uzveicot Džošua.

Fjūrija un Nganū cīņa ir ļoti laba no biznesa perspektīvas, bet tai, kā jau minēts, nav sportiskās pievienotās vērtības. Pārējie augstāk minētie dueļi, visticamāk, pārlieku veiksmīgi nebūs arī no finansiālās perspektīvas.

Jāpiekrīt cilvēkiem, kuri teic, ka Floids Meivezers sabojāja boksu. Viņa uzstādījums bija par katru cenu saglabāt "svēto" nullīti. Tāpēc arī Pakjao un Meivezera cīņa notika aptuveni piecus gadus vēlāk nekā tai vajadzēja notikt. Boksā arvien retāk var pieredzēt, ka labākais cīnās ar labāko. Tieši tāpēc jāuzteic Terenss Kovfords un Erols Spenss jaunākais, kuri 29. jūlijā cīnīsies par absolūtā čempiona titulu 67 kilogramu divīzijā.

Tāpat uzslavas jāvelta diviem citiem "mazajiem" cīkstoņiem - Džervontem Deivisam un Raienam Gārsijam. Abi cīkstoņi pirms aprīlī notikušās cīņas nebija izjutuši zaudējuma rūgtumu. Viņi pavisam mierīgi, ņemot vērā mūsdienu boksa apgriezienus, šo cīņu varēja atlikt vairākus gadus, bet viņi izgāja ringā un bija gatavi upurēt šo nullīti zaudējumu kolonnā.

Protams, bokss kā jebkurš sporta veids ir bizness un cīņu promotieru uzdevums ir no katras cīņas izspiest maksimāli lielāko summu, tomēr situācija supersmagā svara divīzijai ir spilgts piemērs tam, ka "uz galda" atrodas cīņas, kuras fani vēlas redzēt un, kurām arī būtu jānotiek no sportiskās perspektīvas. Tā vietā notiek "laipošana" un uzvaramu cīņu meklēšana. Biznesam tas, protams, nāk par labu, bet sportiskais princips arvien straujāk sāk pagaist...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu