FOTO Igaunijā pārtikas veikalā tirgo sēnes par 980 eiro kilogramā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijā pārtikas veikalā tirgo sēnes par 980 eiro kilogramā
Igaunijā pārtikas veikalā tirgo sēnes par 980 eiro kilogramā Foto: Shutterstock

Igaunijas iedzīvotāji manījuši, ka Tallinā veikalā "Stockmann" pārdod trifeles par 980 eiro kilogramā, vēsta portāls "Elu24".

Portāls intervēja izcilo igauņu pavāru Vladu Djačuku, kura restorānos Mon Repos un Päris pasniedz trifeļu ēdienus.

Viņš sacīja, ka šī sēne ir pieejama maz, tāpēc tai ir augsta cena. "Ja raža ir liela, cena krītas. Ja laiks ir slikts un nevienam nav trifeļu, tad cena kāpj.

Šogad bija periods, kad nevienam nebija trifeļu, taču mūsu restorānos bija ēdieni ar tām, tāpēc cilvēki bija gatavi maksāt par to."

Foto: Aculiecinieka foto. 

Viņš norāda, ka vispieejamākās ir vasaras trifeles – tās maksā 300 eiro kilogramā.

Īstas trifeles ir sezonālas, dārgas un ar īsu uzglabāšanas laiku. Sākotnēji zemē tās atrada ar cūku palīdzību, taču dzīvnieki pārāk bieži atrasto apēda. Tagad trifeļu medībās līdzi dodas suņi.

Jau ziņots, ka pasaulē lielākā baltā trifele apsarga uzraudzībā 2014. gadā tika nogādāta Ņujorkā un izsolē pārdota par 54 tūkstošiem eiro (61 tūkstoti ASV dolāru).

2021. gadā vienā no Latvijas trifeļu dārziem Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere atradusi 90 gramus smagu vasaras jeb Burgundijas trifeli (Tuber aestivum sin. Tuber uncinatum).

Burgundijas trifele atrasta vecākajā trifeļu dārzā Latvijā, kas izveidots 2008. gadā, kur stādīti ar trifeļu micēliju inokulēti ozoli un lazdas, kas atvesti no stādaudzētavas Francijā. Pēc kociņu iestādīšanas paiet vairāki gadi, pirms micēlijs ir pietiekami izaudzis un var veidot sēnes augļķermeņus – trifeles.

Augļķermeņi var veidoties jebkurā laikā, sākot no vasaras vidus līdz vēlam rudenim. Vislabāk trifeļu dārzu pārbaudīt reizi nedēļā, ziņo speciālisti.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu