Ņem vērā! Svētdien elektrības cena biržā noslīdēs krietni zem nulles

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektrība. Ilustratīvs attēls.
Elektrība. Ilustratīvs attēls. Foto: Natalja Petuhova/Shutterstock

Svētdien elektrība pēc biržas cenām Baltijas un Skandināvijas valstīs vairākas stundas būs pieejama krietni zem nulles, Latvijā brīžiem cena būs pat mīnus septiņi centi par kilovatstundu (KWh), liecina "Nordpool" informācija.

Šis varētu būt vēsturiski vien no zemākajām jebkad biržā fiksētajiem elektrības cenu līmeņiem Latvijā.

Elektrības par velti un ar negatīvu vērtību būs no plkst.5 līdz plkst.18. Piemēram, laikā no plkst.14 līdz 15 elektrības cena būs negatīva - mīnus 2,6 eirocenti par KWh, no plkst.15 līdz 16 cena būs mīnus 6,8 eirocenti par KWh, bet plkst.16 līdz 17 tā būs mīnus 5,8 eirocenti par KWh, liecina "Elektrum" informācija. Norādīta cena ir ar pievienotās vērtības nodokli.

AS "Latvenergo" Komunikācijas direktors Andris Siksnis aģentūrai LETA skaidroja, ka pašlaik cenas biržā ietekmē saules un vēja enerģijas ražošanas jaudas. Eiropā ir labvēlīgi laikapstākļi, lai tiktu saražots pietiekami daudz zaļās enerģijas.

Tāpat cena ir krietni zem nulles atzīmes arī tāpēc, ka elektrības patēriņš brīvdienās ir mazāks, nekā darba dienās, kad strādā lielie uzņēmumi.

Taujāts par negatīvo elektroenerģijas cenu ietekmi uz patērētājiem, uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka, ja klients ir noslēdzis līgumu par biržas cenu, tad viņš maksā tieši tik, kāda cena tirgū ir bijusi. Parasti gan klients norēķinās par elektrību reizi mēnesī, un negatīva cena neilgst dienām, atzīmēja Siksnis.

Elektrības par velti un ar negatīvu vērtību pēc biržas cenām ir arī sestdien.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu