"Nav nekādu noslēpumu." Zinātnieki skaidro Austrālijā izskaloto mīklaino objektu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Noslēpumainais objekts Austrālijas pludmalē
Noslēpumainais objekts Austrālijas pludmalē Foto: Reuters/ScanPix

Indijas Kosmosa pētījumu organizācijas (Isro) vadītājs saka, ka milzīgais metāla cilindrs, kas tika izskalots Austrālijas pludmalē, noteikti bija daļa no raķetes, taču tas tik pat labi var būt vai nebūt no Indijas palaistās raķetes, ziņo BBC.

"Mēs nevaram apstiprināt, ka tas ir mūsu, ja mēs to neanalizējam," BBC sacīja Indijas Kosmosa pētījumu organizācijas (Isro) priekšsēdētājs S. Somanats.

Par objekta izcelsmi izteiktas mežonīgas spekulācijas, kopš nedēļas nogalē tas tika atklāts Austrālijas pludmalē aptuveni 250 km uz ziemeļiem no Pērtas.

Daži izteica minējumu, ka tas varētu būt nācis no pagājušajā piektdienā palaistās Indijas Mēness misijas raķetes, taču eksperti šādu variantu ātri izslēdza.

Apmēram 2,5 m platais un 2,5–3 m garais cilindriskais objekts ir radījis lielu sajūsmu pludmales apmeklētajiem.

Sākotnēji tika spekulēts, ka objekts varētu būt daļa no MH370 - lidmašīnas, kas 2014. gadā pazuda Austrālijas rietumu krastā ar 239 pasažieriem. 

Taču aviācijas eksperti drīz vien noskaidroja, ka priekšmets nevarēja būt no komerciālas lidmašīnas un, iespējams, tā bija degvielas tvertne no raķetes, kas iekritusi Indijas okeānā.

Pēc tam Austrālijas Kosmosa aģentūra paziņoja, ka, iespējams, milzu cilindrs varētu būt nokritis no "ārzemju kosmosa nesējraķetes".

Tas izraisīja spekulācijas, ka objekts ir PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) degvielas tvertne, ko Isro regulāri izmanto, lai palaistu kosmosā satelītus.

Tā kā pēdējo reizi PSLV tika izmantota pagājušajā piektdienā, lai nosūtītu orbītā kosmosa kuģi "Chandrayaan-3", tas raisījis spekulācijas, ka cilindrs ir atlūzis no tas. Tomēr eksperti norāda, ka objekts atradies ūdenī vismaz dažus mēnešus.

Somanats, kurš vada Isro, sacīja BBC, ka par objektu nav "nekādu noslēpumu", apstiprinot, ka "tā ir daļa no kādas raķetes".

"Tas varētu būt no PSLV vai jebkuras citas raķetes, un, ja mēs to neredzam un neanalizējam, tā izcelsmi nevaram apstiprināt," viņš teica. Austrālijas varasiestādes vēl nesniedz plašāku informāciju.

Tomēr Somanata kungs apstiprināja, ka "ir zināms, ka dažas no PSLV daļām ir nokritušas jūrā iekš Austrālijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas," un sacīja, ka objekts, "iespējams, ilgu laiku peldējis un beidzot sasniedzis krastu".

Viņš piebilda, ka raķetes atlūza nerada nekādas briesmas apkārtējiem.

Tomēr Austrālijas varas iestādes ir paziņojušas, ka tās uzskata par priekšmetu "par bīstamu", un policija ir lūgusi cilvēkus ievērot drošu distanci. Daži eksperti brīdina, ka tas var saturēt toksiskas vielas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu