Publicēts saraksts ar pasaulē spēcīgākajām pasēm. Kuru vietu ieņem Latvija?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Max_555/Shutterstock

Latvija, Slovēniju un Slovākiju ieņem dalītu devīto vietu konsultāciju aģentūras "Henley&Partners" sastādītajā pasu indeksā, kas liecina, ka ar Latvijas pasi iespējams bez vīzām vai vienkāršotā kārtībā apmeklēt 183 pasaules valstis.

2023. gada pirmajā ceturksnī par spēcīgāko pasi atzīta Singapūras pase, ar kuru bez vīzām vai vienkāršotā kārtībā iespējams apmeklēt 192 pasaules valstis. Otrajā vietā ar 190 valstīm seko Vācijas, Itālijas un Spānijas pases, bet trijnieku ar 189 valstīm noslēdz Austrijas, Somijas, Francijas, Japānas, Luksemburgas, Dienvidkorejas un Zviedrijas pases.

No kaimiņvalstīm spēcīgākā pase ir Lietuvai, kas kopā ar ASV ieņem astoto vietu (184 vienkāršoti apmeklējamas valstis). Igaunijai kopā ar Islandi desmitā vieta (182 valstis).

Vājākās pases pasaulē ir Somālijai un Jemenai (bez vīzas var ceļot uz 35 valstīm), Pakistānai (33 valstis), Sīrijai (30 valstis), Irākai (29 valstis) un Afganistānai (27 valstis).

Kopš 2018. gada globālais pasu indekss tiek atjaunots ik ceturksni. Eksperti analīzē vairāk nekā 200 valstu un teritoriju vīzu nosacījumus.

Valsts pozīciju reitingā nosaka ar valstu skaitu, uz kurieni konkrētās valsts pilsoņi var ceļot bez vīzām vai arī saņemt vīzas vienkāršotā veidā. Šis reitings tiek sastādīts kopš 2006. gada.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu