"Uzdevums ir vienkāršs - iegūt 80 procentus vai vairāk." Kā Putina administrācija plāno panākt viņa uzvaru nākamajās Krievijas prezidenta vēlēšanās (4)

Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: Luca Perra/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2024. gada pavasarī Vladimirs Putins atkāroti kandidēs uz Krievijas prezidenta amatu. Viņa administrācija ir nolēmusi, ka viņam nepieciešams uzvarēt ar vismaz 80% balsu. Tomēr rekorduzvaras sasniegšanas ceļā stāv vairāki šķēršļi, tostarp Krievijas kara Ukrainā neprognozējamība un zināms skepticisma līmenis uzņēmēju vidū. Taču Putina iekšpolitikas komanda plāno virkni pasākumu, lai popularizētu viņa gaidāmo kampaņu un Krievijas "sasniegumus" Putina vadības laikā, vēsta Krievijas neatkarīgais medijs "Meduza".

"Uzdevums ir vienkāršs: iegūt 80 procentus vai vairāk prezidenta vēlēšanās," medijam sacīja kāds avots, kurš strādā vienā Krievijas Ziemeļrietumu federālā apgabala daļā, kurā atrodas Sanktpēterburga. Šo informāciju apstiprināja arī cits prezidenta administrācijai tuvu stāvošs avots.

Jau 2022. gada rudenī "Meduza" ziņoja, ka Kremļa iekšpolitikas komanda, ko vada štāba priekšnieks Sergejs Kirijenko, plāno panākt Putina "rekordrezultātu" 2024. gada vēlēšanās, taču tobrīd galvenie darbības rādītāji nebija definēti.

"Viņi izmantos dažādas metodes, lai nodrošinātu rezultātu, organizējot prezidenta patiesos atbalstītājus, mobilizējot administratīvos un korporatīvos resursus un [izmantojot] elektronisko balsošanu, kur tāda ir," sacīja kāds prezidenta administrācijai tuvu stāvošs avots, piebilstot, ka lielu lomu spēlēs arī forums ar nosaukumu "Krievija", ko plānots atklāt 2023. gada novembrī Maskavas Tautsaimienības sasniegumu izstādē.

Izstāde tiek organizēta ciešā prezidenta adiminstrācijas uzraudībā un tiek dizainēta, lai parādītu valsts dažādos "sasniegumus" pēdējo gadu laikā.

Piemēram, plānota izstāde par tūrisma attīstību ar saukli: "Iepazīsim Krieviju. Tā ir labāka nekā Turcija vai Maldīvu salas".

Laikraksts "Vedemosti" ziņo, ka forums figurēs Putina kampaņā. Neatkarīgais laikraksts "Verstka" atzīmē, ka prezidents varētu to izvēlēties par vietu, kur viņš paziņos par savu kandidatūru kampaņai.

Tācu, kā medijam apgalvo divi Kremlim pietuvināti avoti, vēl nav pieņemts galīgais lēmums par to, kur un kad Putins paziņos par savu kandidatūru nākamajām vēlēšanām. "Forums noteikti ir iespēja, ko Kirijenko uzskata par pievilcīgu, taču ir arī citi varianti," norādījis avots.

Kāds cits avots precizēja, ka iespēju vidū ir Putina ikgadējā televīzijas pārraide, ko Kremlis šogad iecerējis rīkot vēlāk.

Vai arī viņš vienkārši varētu paziņot par kadidēšanu, apceļojot kādu Krievijas daļu, kā viņš to izdarīja 2017. gadā.

Toreiz, atrodoties GAZ automobiļu rūpnīcā Ņižņijnovgorodā, Putins pavēstīja, ka kandidēs atkārtoti, kad kāds rūpnīcas darbinieks viņam "spontāni" par to uzdeva jautājumu.

Neatkarīgi no tā, kur Putins izlems paziņot par atkārtoto kandidēšanu, Kremlim tuvu stāvošie avoti ir visnprātis, ka forums "Krievija" būs kampaņai svarīgs pasākums. Kremlis plāno katru izstādes dienu veltīt kādam konkrētam reģionam, sporta veidam vai kādai vēsturiskai personai, piemēram, māksliniekam Vasilijam Kandinskim vai komponistam Pjotram Čaikovskim. Reģionālās amatpersonas forumam jau ilgu laiku gatavoja stendus par savām teritorijām un lemj, kas apmeklēs pasākumus Maskavā. Prezidenta administrācija ir "mudinājusi" reģionus uz turieni nosūtīt sportistus vai "uzņēmējus tehnoloģiju jomā". Pasākumā piedalīsies arī politiķi, lai gan Kremļa amatpersonas par viņu dalību izturas skeptiski.

"Katra reģiona pārstāvji apspriedīs, ko viņu teritorija ir ieguvusi visā Putina prezidentūras laikā. Skolas, slimnīcas, ceļi, rūpnīcas — uzsvars tiks likts uz biznesu, tehnoloģijām un sociālo sfēru," stāsta kāda reģiona amatpersona, kura šobrīd gatavo sava reģiona stendu izstādei.

Putina administrācija plāno, ka forumā iesaistītās grupas kļūs par sava veida reģionāliem "prezidenta kampaņas birojiem".

"Sabiedrības pārstāvji apspriedīs savus sasniegumus un to, kā valsts palīdzējusi gūt panākumus. Varbūt tas palīdzēja sportistam ar aprīkojumu un vietu, kur trenēties, un biznesam ar pabalstiem un subsīdijām."

Kāds prezidenta sūtnim tuvu stāvošs avots uzsver, ka tas būs arī "pārbaudījums" reģionālajām pārvaldēm.

Tajā pašā laikā viens no valdībai pietuvinātiem avotiem atzīst, ka lielie privātie uzņēmumi ne vienmēr "izprot" savu dalību izstādē. "Daži ir atteikušies, kaut arī tika uzaicināti, un tā ir laba iespēja — jūs varat stāties prezidenta priekšā un parādīt, ka esat viņa komandā."

Saskaņā ar vienu prezidenta administrācijai tuvu stāvošu avotu, visa Putina kampaņa vēlētājiem šķitīs kā "vairākas brīvdienas".

"Tā ir attīstītā sociālisma spēle," sacīja avots. "Kirijenko mīl visu, kas saistīts ar padomju laiku."

Tuvāk vēlēšanām Valsts dome plāno pieņemt vairākas iniciatīvas, kurām teorētiski būtu jāpaaugstina varas iestāžu reitingi. Divi "Meduza" avoti vadošos amatos lielākajās partijās apstiprināja, ka parlamenta spīkers Vjačeslavs Volodins jau ir pieprasījis, lai tautas likumprojekti tiktu "atcelti" līdz vēlākam laikam.

Politiskais konsultaits, kurš iepriekš strādājis ar prezidenta administrāciju sacīja "Meduza", ka, neatkarīgi no sagatavošanās, Kremļa iekšpolitikas komandai nebūs viegli nodrošināt nepieciešamo balsu skaitu, ņemot vērā, ka kara dēļ viss var mainīties ļoti steidzīgi. "Es viņus neapskaužu. Tu sēdi un gatavojies. Un tad – bam! – mēnesi pirms vēlēšanām droni bombardē Krimas tiltu un visa kampaņa tiek sagandēta."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu