"Lēmums izklausās pēc "paši esat vainīgi"." Izbeigts kriminālprocess Daugavpilī piekautā LGBTQ+ aktīvista lietā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: apollo.lv

Līvajs Amareins, kuru 4. maija vakarā piekāva Daugavpilī, no Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa saņēmis lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu.

Lēmumā teikts, ka izmeklēšana nonākusi pie secinājuma, ka uzbrucēja darbības, kuras viņš pieļāva konflikta laikā, nebija vērstas uz rupju sabiedriskās kārtības un miera traucēšanu vai rupja un aizskaroša konflikta izraisīšanu bez iegansta vai izmantojot maznozīmīgu ieganstu.

Lēmumā pausts arī, ka uzbrucēja "agresīvā rīcība nebija vērsta uz miesas bojājumu nodarīšanu un cietušo piekaušanu ar iepriekšēju nodomu, bet objektīvi bija izraisīta konflikta laikā, pēkšņi izveidojoties savstarpējām naidīgām attiecībām, kuras, savukārt, izprovocēja konflikta dalībnieku nepārvaramās pretrunas seksuālās orientācijas aspirēšanas jautājumā".

Līvajs Amareins pēc piekaušanas.
Līvajs Amareins pēc piekaušanas. Foto: No privātā arhīva

Līvajs Amareins un viņa vīrs Erens par policijas lēmumu ir sašutumā. Līvajs portālam "Apollo.lv" saka: "Mēs ar Erenu esam sašutumā, tāds lēmums ir apvainojošs. Erens saka, ka viņam vispār nav komentāru, vienīgais ko viņš varētu pateikt, ka tas nav godīgi un likumīgi.

Mūs pat neaicināja uz otro nopratināšanu, jo liecības atšķiras, kaut gan, mūsuprāt, vajadzēja. Arī par kriminālprocesa uzsākšanu man netika nosūtītas ziņas oficiāli un man vajadzēja zvanīt pašam, lai uzzinātu informāciju.

Mums arī liekas, ka vietējie homofobiskie deputāti varētu kaut kā ietekmēt policijas darbiniekus. Bet kurš gan vēlas redzēt naida noziegumu statistiku Daugavpilī…

Ne jau pirmo reizi ir situācija, ka nevaru uzticēties policijai. Īsumā tas lēmums izklausās pēc "paši esat vainīgi". "Paldies" policijai par to, ka viņi negrib mūs pasargāt."

Policijas lēmumu var pārsūdzēt 10 dienu laikā un Līvajs Amareins lēmumu noteikti pārsūdzēs.

“Apollo.lv” jau vēstīja, ka 4. maija vakarā Daugavpilī uzbrukumā cieta LGBTQ+ aktīvists un viņa draugs, kā ziņoja vietējais medijs "Chayka".

Uzbrukums noticis pēc plkst. 22 Daugavpils Stropu estrādē. Jauniešiem uzbrukušas divas nezināmas personas. Līvajs Amareins domā, ka ticis piekauts, jo ir LGBTQ+ kopienas pārstāvis. Viņš saņēmis vairāk nekā 20 sitienus pa galvu.

Kā portālam stāsta cietušais, pie viņiem pienācis jauns vīrietis manāmā reibumā, lūdzot iedot telefonu, lai piezvanītu. Jaunieši piekrituši. Vīrietis pamanījis, ka viedtālruņa ekrānsaudzētājs ir kāda puiša attēls. Tad vīrietis vaicājis, vai jaunieši esot geji, uz ko viņi atbildējuši apstiprinoši.

Vīrietis esot pateicies jauniešiem par palīdzību, bet pēc tam paudis bažas par viņu drošību. Tad ieradies vīrieša draugs un sākusies agresija. Pirmais vīrietis sācis apsaukāties, bet pēc tam arī sist Amareinu. Otrs vīrietis tikmēr iebiedējis aktīvista draugu, lai viņš neziņotu policijai. Jauniešiem tomēr izdevies sazvanīt likumsargus, un uzbrucēji aizbēguši. 

Līvajam Amareinam pēc uzbrukuma konstatēti galvas mīksto audu sasitumi, lauzts deguns, pietūkums abās sejas pusēs, kā arī ir bojāta dzirde vienā ausī. Viņa draugs saņēma sitienu pa seju un guva acs bojājumu.

Līvajs Amareins dienu pēc uzbrukuma.
Līvajs Amareins dienu pēc uzbrukuma. Foto: No privātā arhīva

"Ironiski, ka tas viss notika dienu pēc mūsu piketa "Vienaldzība nogalina" par Stambulas konvencijas ratifikāciju," saka Līvajs Amareins. "Galu galā mēs tikai cenšamies panākt, lai mūsu valdība apstiprina konvenciju, kas aizsargā visneaizsargātākās sabiedrības daļas no vardarbības."

Jau esam rakstījuši, ka 2. maijā, Daugavpilī notika pikets "Vienaldzība nogalina", kurā aktīvisti iestājās pret vardarbību pret sievietēm un par Stambulas konvencijas ratifikāciju Latvijā. Piketētāji pauda, ka Latvijai ir jāiestājas ne vien par dzimuma vienlīdzību, bet arī to, lai visus, neatkarīgi no rases, dzimuma, tautības vai seksuālās orientācijas, valsts tiesiski aizstāvētu. Jautāti, kāpēc tieši Daugavpilī piketē par Stambulas konvencijas ratifikāciju, atnākušie pauda, ka tomēr tā ir Latvijas otrā lielākā pilsēta, kurā cilvēki pauž savu viedokli un iestājas pret netaisnību, kā arī cīnās pret vardarbību.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu