Dabas muzejā pirmoreiz būs skatāma flokšu izstāde

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Flokši.
Flokši. Foto: LETA/LETA

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā 27.jūlijā plkst. 14 atklās flokšu izstādi, kas muzejā notiek pirmo reizi, turklāt ekspozīcijā nozīmīga vieta līdzās ziediem būs atvēlēta īpaši šai izstādei izgatavotām keramikas vāzēm, informēja muzejs.

Izstādē "Flokšu balle 2023. Guna Rukšāne - flokši, Ingrīda Žagata un "Madis Org" - keramika", kas norisināsies no 27.jūlija līdz 30.jūlijam, būs apskatāmas kopumā 100 flokšu šķirnes 100 vāzēs.

Rukšāne ir Latvijā labi pazīstama dārzniece un selekcionāre, kuras devumu apstiprina četras dārzkopībai veltītas grāmatas. Visnozīmīgākā no tām ir tieši grāmata "Flokši", ko ikvienam interesentam būs iespēja iegādāties izstādes laikā. Drosme rakstīt par vienu konkrētu ziedu kultūru balstās ilggadējā dārzkopes pieredzē, lai gan Rukšānes profesionālā darbība ir cieši saistīta arī ar pasākumu režiju, piemēram, rīkojot ikgadējos peoniju un flokšu svētkus savā dārzā Raiskuma pagasta "Jaunrūjās".

Selekcijas lauciņā Rukšāne izaudzējusi daudz jaunu flokšu šķirņu - to vidū "Pārsteigums", "Līga", "Elegance", "Dārza elpa", "Teiksma" un citas. Vienlaikus ir daudz sējeņu, kas tiek tikai vērtēti un pavairoti. Katru rudeni flokšu selekcionāre sēj sēklas, lai nākamajos gados atlasītu perspektīvākos sējeņus, jo nebūt ne katrs zieds iztur pārbaudes kritērijus, lai kļūtu par jaunu šķirni. Bez 200 flokšu šķirnēm Rukšānes dārzā aug arī lilijas, peonijas, īrisi, ūdensrozes, cīrulīši, vizbulītes un orhidejas. Īpašu uzmanību selekcionāre ir pievērsusi hostām, par kurām patlaban tiek vākti materiāli jaunai grāmatai.

Izstādē Dabas muzejā līdzās simt flokšu šķirnēm būs aplūkojamas arī simt īpaši šim notikumam radītas keramikas vāzes, kuru autori ir keramikas meistare Ingrīda Žagata un igauņu mākslinieks, dizaineris "Madis Org". Abi mākslinieki dzīvo Duntē un keramikas darbnīcā "Cepļi" rada unikālus, ar rokām veidotus traukus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu