IAEA: Krievijas karaspēka ieņemtajā Zaporižjas AES redzētas kājnieku mīnas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaporižjas AES.
Zaporižjas AES. Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas karaspēka ieņemtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) redzētas kājnieku mīnas, paziņojusi Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA). 

IAEA eksperti 23. jūlijā "pamanīja dažas mīnas, kas atrodas buferzonā starp objekta iekšējā un ārējā perimetra barjerām", pirmdien paziņojumā norādīja aģentūras vadītājs Rafaels Grosi.

Paziņojumā netika atklāts, cik mīnas komanda redzējusi.

Mīnas atradās "slēgtās zonās", kurām nevar piekļūt stacijas apkalpojošais personāls, pavēstīja Grosi,

piebilstot, ka pēc IAEA sākotnējā novērtējuma mīnu detonācijai "nevajadzētu ietekmēt objekta kodoldrošības un drošības sistēmas".

Sprāgstvielu novietošana objektā "neatbilst IAEA drošības standartiem un kodoldrošības vadlīnijām" un rada papildu psiholoģisko spiedienu uz personālu, viņš piebilda.

Pagājušajā nedēļā IAEA paziņoja, ka tās eksperti ir veikuši pārbaudes spēkstacijā, nepamanot nekādu mīnu klātbūtni, lai gan viņiem nebija dota piekļuve reaktoru ēku jumtiem.

IAEA joprojām nav izdevies piekļūt reaktoru ēku jumtiem un to turbīnu zālēm, teikts tās jaunākajā paziņojumā.

Pēc nonākšanas Krievijas rokās Eiropas lielākā AES tikusi apšaudīta un vairākas reizes atvienota no elektrotīkla, radot bažas par lielu kodolavāriju.

Seši reaktoru bloki, kas pirms kara saražoja aptuveni piekto daļu Ukrainas elektroenerģijas, ir apturēti jau vairākus mēnešus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu