Analītiķi skaidro, kāpēc Krievijai neizdosies īstenot Ukrainas ostu blokādi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijai diez vai izdosies īstenot Ukrainas ostu blokādi, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumā.

Pārskatā norādīts, ka Krievijas Melnās jūras flote palielina savu militāro klātbūtni Melnajā jūrā, visticamāk, mēģinot radīt apstākļus civilo kuģu piespiedu apturēšanai un pārmeklēšanai un pastiprinātai kontrolei.

Ziņojumā teikts, ka, neraugoties uz pastiprinātajiem pasākumiem pret civilajiem kuģiem, Melnās jūras flote, visticamāk, nespēs īstenot pilnīgu Ukrainas blokādi.

Pilnīga blokāde nozīmētu, ka Krievijas spēki varētu atklāt uguni uz visiem kuģiem, kas mēģina sasniegt Ukrainu.

Eksperti uzskata, ka Krievija, visticamāk, nemēģinās uzspiest šādu pilnīgu blokādi, lai neizraisītu militāru konfliktu ar Melnās jūras piekrastes valstīm, tostarp NATO dalībvalstīm Rumāniju, Bulgāriju un Turciju.

Krievija pagājušajā nedēļā izstājās no starptautiskā "labības darījuma", kas kuģiem ar Ukrainas labības kravām garantēja drošu ceļu Melnajā jūrā. Kopš izstāšanās Krievija vairākkārt jau apšaudījusi Ukrainas Melnās jūras piekrastes pilsētas.

Kopš pagājušās vasaras, kad ar Turcijas starpniecību tika panākta vienošanās par drošu labības izvešanu, Ukrainai izdevies pārdot ap 33 miljoniem tonnu labības un pārtikas produktu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu