Lipkes memoriāls atzīmēs desmitgades svētkus ar īpašu ekskursiju un grupas "Juuk" koncertu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Žaņa Lipkes memoriāls
Žaņa Lipkes memoriāls Foto: Ieva Čīka/LETA

Ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriāls šodien no plkst. 17.30 atzīmēs muzeja desmitgades svētkus, vēsta memoriāla direktore Lolita Tomsone.

Svētki sāksies plkst. 17.30 ar ekskursiju par Lipkes ģimeni, draugiem un palīgiem, īpaša uzmanība pasākumā tiks veltīta Kārlim Jankovičam. Viņš ir rakstījis dienasgrāmatu, kuru ekskursijā būs iespējams apskatīt.

Dienasgrāmatā Jankovičs detalizēti raksta gan par slēpņiem Marijas ielā pie Ziedoņdārza, par bunkuru zem garāžas, gan par citiem veidiem, kā ebrejus izveda no Rīgas, lai paslēptu Dobeles apkārtnē. Ekskursiju vadīs Lipkes memoriāla pētniece Maija Meiere-Oša.

Savukārt plkst. 19 muzeja dibinātājs Māris Gailis uzrunās klātesošos un stāstīs, kā tapa memoriāls. Pēc uzrunas sekos grupas "Juuk" koncerts. Grupā "Juuk" apvienojušies profesionāli Latvijas alternatīvās, roka, folka un džeza mūziķi - komponists, dziesminieks, ģitārists Edgars Šubrovskis, komponiste, dziedātāja, flautiste Sniedze Prauliņa, komponists, multiinstrumentālists Oskars Jansons, vijolniece Rasa Pole, ģitārists Ričards Dauksts un bundzinieks Kalvis Sležis-Zaļkalns.

Žanis un Johanna Lipke lielāko daļu sava mūža nodzīvoja Ķīpsalā. Kara laikā abi kopā viņi izglābuši vairāk nekā 50 ebreju. 2013.gada 30.jūlijā Ķīpsalā, Latvijas un Izraēlas prezidentiem klātesot, tika atklāts Lipkes memoriāls, kurš tapis pateicoties bijušā Latvijas premjerministra Gaiļa pūliņiem.

Muzeja arhitektūru veidoja Zaiga Gaile, tā koncepciju radīja Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs un režisors Viktors Jansons un režisors Reinis Suhanovs, skaņas partitūru rakstīja Jēkabs Nīmanis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu