NASA astronautu urīnu pārvērtīs dzeramajā ūdenī (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: MarcuswevansSr/"Twitter"

Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) ir izgudrojusi sistēmu, kurā gan astronautu urīns, gan sviedri tiek pārveidoti par dzeramo ūdeni, vēsta ārvalstu mediji.

Kosmosa aģentūra norāda: "Komanda atzīst, ka ideja par otrreizēji pārstrādāta urīna dzeršanu dažiem cilvēkiem var izraisīt nepatiku. Bet galarezultāts ir daudz labāks par to, kāds nereti ir uz zemes."

Pašlaik sistēma tiek testēta Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS). Ik pēc dažiem mēnešiem NASA maksā vienam no komerciālajiem līgumslēdzējiem, lai tas nogādātu kravu uz SKS, nodrošinot, ka astronautiem uz klāja ir viss nepieciešamais – ūdens, skābeklis un citas preces līdz nākamajai piegādes reizei.

Šīs piegādes nav lētas un vieta ir ierobežota, tāpēc radās ideja par šādas sistēmas izveidi. Saskaņā ar NASA datiem, katram apkalpes loceklim uz kuģa ir nepieciešami aptuveni 3,7 litri ūdens dienā.

Jau 2017. gadā tika vēstīts, ka NASA strādā pie šādas sistēmas izveides. Tas ir liels sasniegums zinātnē, tomēr psiholoģiski gaužām nepatīkams process pašiem astronautiem, jo, lai iegūtu dzeramo ūdeni, tiks izmantots pašu astronautu izvadītais urīns.

NASA inženiere Dženifera Prueta toreiz skaidroja, kā mākslīgā gravitācija palīdz minētajai ierīcei veikt tās uzdevumu:

"Ierīces galvenā sastāvdaļa ir centrifūga, kurā tiks ieliets urīns. Centrifūgai griežoties, urīns sadalīsies blīvajās daļās, kuras paliks pie centrifūgas sienas,

savukārt urīna vieglākās daļiņas jeb tvaiks tiks iesūkts centrifūgas centrā un nonāks citā ierīces sistēmas daļā. Rezultātā tiks iegūts tīrs urīna destilāts, kas tiks pakļauts tālākai filtrācijai, līdz radīsies astronautam derīgs, tīrs dzeramais ūdens."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu