Medijs: Ignalinas AES projektos iesaistīts Krievijas pilsoņa uzņēmums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ar Krievijas pilsoni Sergeju Petrovu saistītais uzņēmums "Eksortus" ir iesaistīts Ignalinas atomelektrostacijas (AES) kodolatkritumu glabāšanas projektos, lai gan Lietuvas likumi aizliedz Krievijas kapitālam piederošu uzņēmumu iesaisti stratēģiskajos enerģētikas objektos, atklājis pētnieciskās žurnālistikas centrs "Siena".

2022. gada jūlijā Ignalinas AES noslēdza 77 000 eiro vērtu līgumu ar kompāniju par sagatavošanas darbiem, lai varētu demontēt Maišiagalas radioaktīvo atkritumu glabātavu un uzcelt pagaidu būves.

Konkursa rezultātu paziņošanas brīdī "Eksortus" īpašnieks bija Petrovs, kurš uzdevās par Polijas pilsoni Sergjušu Petrošu, liecina "Siena" sadarbībā ar Ukrainas mediju organizāciju "Lviv Media" iegūtie materiāli.

Pērn oktobrī neilgi pēc līguma ar Ignalinas AES parakstīšanu Petrošs aizgāja no "Eksortus". Kompānijas pašreizējais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Marijus Kozenevskis "Siena" sacīja, ka viņa partneris Petrošs ir Polijas pilsonis.

Ignalinas AES paziņoja, ka "nezināja un piegādātājs informēja", ka Petrovam ir vismaz divu valstu pases.

Kā ziņoja "Siena", AES ir apliecinājusi, ka apsver līguma laušanu. Arī Lietuvas Enerģētikas ministrija "izvērtē informāciju par slēpta Krievijas kapitāla iesaisti Ignalinas AES kodolatkritumu glabātavas projektā".

"Siena" rīcībā esošā informācija liecina, ka "Eksortus" Ignalinas AES iepirkumos piedalījusies kopš vismaz 2017. gada un ar to noslēgti līgumi vairāk nekā 200 000 eiro vērtībā.

Lietuvas Publisko iepirkumu likuma grozījumi kopš 2022. gada marta paredz, ka no stratēģisko objektu publisko iepirkumu procedūras ir jāizslēdz kompānijas, kuru patiesie labuma guvēji ir Krievijas vai Baltkrievijas pilsoņi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu