ASV izplatās sarkanās gaļas alerģija, ko izraisa ērču kodumi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ērce. Ilustratīvs attēls
Ērce. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Kopš 2010. gada vairāk nekā 100 000 cilvēku ASV ir kļuvuši alerģiski pret sarkano gaļu dīvainas saslimšanas dēļ, ko izraisa ērču kodumi, teikts jūlija beigās publicētajā valdības ziņojumā, vēsta "AP News".

Otrajā ziņojumā tika lēsts, ka pat 450 000 amerikāņu ir attīstījusies šī alerģija. Tādējādi tā varētu būt desmitā izplatītākā pārtikas alerģija ASV, spriež ārsts Skots Kominss, Ziemeļkarolīnas universitātes pētnieks, kurš bija abu Slimību kontroles un profilakses centra publicēto dokumentu līdzautors.

Veselības nozares amatpersonas sacīja, ka nav zināms par apstiprinātiem nāves gadījumiem, taču cilvēki ar alerģiju tās simptomus raksturojuši kā biedējošus, un tie izraisot arī apjukumu.

"Es to nekad nesaistīju ar kādu ēdienu, jo simptomi parādījās vairākas stundas pēc ēšanas," sacīja viena paciente Bernadīna Hellere-Grīnmena.

Reakcija, ko sauc par "alfa-gal" sindromu, rodas, ja inficēta persona ēd liellopu gaļu, cūkgaļu, brieža gaļu vai citu zīdītāju gaļu vai uzņem pienu, želatīnu vai citus zīdītājdzīvnieku izcelsmes produktus.

Reakciju izraisa cukurs, kas atrodas zīdītāju gaļā un ērču siekalās. Kad cukurs nonāk organismā caur ādu, tas aktivizē imūnreakciju un var izraisīt smagu alerģisku reakciju.

Zinātnieki novērojuši reakcijas pacientiem, kuri lietoja pretvēža zāles, kas iegūtas no "alfa-gal" cukuru saturošām peļu šūnām. Taču tikai 2011. gadā pētnieki pirmo reizi ziņoja, ka reakcija var rasties arī no ērču kodumiem.

Vienā no ceturtdien publicētajiem pētījumiem tika pārbaudīti 2017.–2022. gada "alfa-gal" antivielu testa rezultāti no galvenās ASV komerciālās laboratorijas. Viņi atzīmēja, ka to cilvēku skaits, kuriem bija pozitīvs rezultāts, ir pieaudzis no aptuveni 13 000 2017. gadā līdz 19 000 2022. gadā.

Eksperti saka, ka saslimšanas gadījumu pieaugumu var skaidrot dažādi iemesli, tostarp pieaugums ērču izplatībā un ērču sakosto cilvēku skaitā.

Cilvēkiem ar "alfa-gal" sindromu var būt tādi simptomi kā nātrene, slikta dūša, vemšana, caureja, stipras sāpes vēderā, apgrūtināta elpošana, reibonis un lūpu, rīkles, mēles vai acu plakstiņu pietūkums. Atšķirībā no citām pārtikas alerģijām, kuri izraisa reakciju drīz pēc ēšanas, šīs alerģijas reakcija sākas pēc pāris stundām.

Amerikas Gastroenteroloģijas asociācija norada, ka cilvēkiem ar neizskaidrojamu caureju, sliktu dūšu un sāpēm vēderā ir jāpārbauda, vai viņi nesirgst ar šo sindromu.

Ārsti iesaka cilvēkiem ar alerģiju mainīt uzturu, nēsāt līdzi epinefrīnu un izvairīties no saskarsmes ar ērcēm.

Dažiem cilvēkiem alerģija var izzust — Kominss ir novērojis, ka tas notiek aptuveni 15–20% viņa pacientu. Bet galvenais ir izvairīties no atkārtotas sakošanas.

Viena no viņa pacientēm ir Hellere-Grīnmena, 78 gadus veca Ņujorkas mākslas vēsturniece, kura vasaras pavada Martas vīna dārzā. Viņa ir pieradusi pie biežiem ērču kodumiem uz salas un teica, ka viņai četras reizes ir bijusi Laimas slimība.

Apmēram pirms pieciem gadiem viņa nakts vidū sāka izjust briesmīgu niezošu nātreni uz rumpja un augšstilbiem. Ārsti secināja, ka tā bija alerģiska reakcija, bet nevarēja precīzi noteikt, kas to izraisīja.

Viņa nekad nav bijusi liela gaļas ēdāja, taču kādu dienu 2020. gada janvārī viņa ēda hamburgeru un nākamajā vakarā lielu, treknu steiku. Sešas stundas pēc vakariņām viņa pamodās ar sliktu dūšu, pēc tam piedzīvoja briesmīgas vemšanas, caurejas un reiboņa lēkmes.

Neilgi pēc tam viņai tika diagnosticēts "alfa-gal" sindroms, un viņai tika ieteikts izvairīties no ērču apsēstām vietām un pārtraukt ēst sarkano gaļu un piena produktus. Kopš tā laika alerģiskas reakcijas nav bijušas.

"Man ir viens mazbērns, kurš mani vēro kā vanags," viņa sacīja, pārliecinoties, ka izlasa iepakotu pārtikas produktu etiķetes un izvairās no pārtikas produktiem, kas varētu izraisīt alerģisku reakciju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu