Mākens, Gediņa un Krūzkops arī pamet Nacionālā teātra māksliniecisko kolektīvu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālā teātra Muzikālās nodaļas vadītājs, komponists Edgars Mākens piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jauno sezonu.
Latvijas Nacionālā teātra Muzikālās nodaļas vadītājs, komponists Edgars Mākens piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jauno sezonu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Nacionālā teātra māksliniecisko kolektīvu atstājuši teātra galvenais mākslinieks Reinis Suhanovs, muzikālās daļas vadītājs Edgars Mākens, horeogrāfe Elīna Gediņa un aktieris Artūrs Krūzkops, informēja teātra pārstāvji.

Sākot teātra 105.sezonu, režisors Elmārs Seņkovs informēja, ka neturpinās darbu kā teātra mākslinieciskais vadītājs. Lēmumu mainīt juridisko attiecību formu izteikuši arī pārējie trīs Seņkova mākslinieciskās komandas locekļi - Suhanovs, Mākens un Gediņa.

Vienlaikus mākslinieki turpinās radošo sadarbību ar Latvijas Nacionālo teātri un šodien ir sākuši mēģinājumu procesu pie sezonas pirmā jauniestudējuma - Justīnes Kļavas drāmas, kas tapusi, iedvesmojoties no Raiņa "Spēlēju, dancoju", kam pirmizrāde paredzēta 14.septembrī.

Pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar Latvijas Nacionālo teātri līdzšinējā formā nolēmis arī aktieris Krūzkops. Teātrim ar aktieri turpināsies radošā sadarbība uz autoratlīdzības līgumu pamata. Viņš turpinās piedalīties esošajās repertuāra izrādēs, tostarp iestudējumā "Ričards. Nekā personīga", par ko aktieris nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai. Trešdien Krūzkops uzsācis mēģinājumu procesu arī pie lomas jauniestudējumā "Spēlēju, dancoju".

Krūzkops skaidro, ka tas nav spontāns lēmums un nav saistīts ar direktoru maiņu. Krūzkopa lēmums esot saistīts tikai ar mākslinieciskajiem mērķiem.

Kā ziņots, Latvijas Nacionālais teātris otrdien ar svinīgu sapulci sāka jauno sezonu. Sapulcē tiks pasniegtas ceļojošās teātra balvas - Kārļa Sebra gredzens, Elzas Radziņas kulons, Veltas Līnes balva "Antas Klints gredzens", Ieviņas un Kārlēna šķiltavas.

Nacionālā teātra vadītāja amata pienākumus no 24.jūlija sāka pildīt kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Vītols. Viņš amatā nomaina līdzšinējo Latvijas Nacionālā teātra direktoru Jāni Vimbu, kurš šos amata pienākumus pildīja no 2018.gada 27.jūnija.

Vītols uzvarēja atklātā konkursā uz teātra vadītāja amatu 14 pretendentu konkurencē. Nominācijas komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja, ka nominācijas komisija augstu novērtēja Vītola redzējumu Nacionālā teātra attīstībai turpmākajiem pieciem gadiem.

Kā galvenās prioritātes Vītols izvirzījis Latvijas kultūridentitātes saglabāšanu un jaunu nacionālo kultūras vērtību radīšanu. Tāpat Vītols konkursā esot demonstrējis "pārliecinošas finanšu, administratīvās un personāla vadības kompetences", kā arī izcelta pretendenta pieredze starptautisku kultūras projektu vadīšanā un spēja koordinēt dažādu jautājumu izskatīšanu kā valsts un pašvaldību institūcijās, tā arī starptautiski.

Vītols ir absolvējis Latvijas Universitāti, iegūstot maģistra grādu filozofijā, savukārt biznesa augstskolā "Turība" ieguvis profesionālo maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā.

Kā liecina informācija aģentūras LETA arhīvā, Vītols ticis ievēlēts 6.Saeimā no "LZS/KDS/LDP" saraksta, bet 7.Saeimā - no Tautas partijas saraksta. Bijis arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā.

Patlaban Vītols ir biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors un nekustamo īpašumu attīstības uzņēmuma SIA "Ultimo Investment" valdes loceklis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu