Ekonomikas ministre mudina pārvērtēt elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ekonomikas ministre Ilze Indriksone
Ekonomikas ministre Ilze Indriksone Foto: Paula Čurkste/LETA

Ilze Indriksone (NA), ekonomikas ministre, mudina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK), elektroenerģijas sadales sistēmas operatoru AS "Sadales tīkls" un pārvades sistēmas operatoru AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) nākt ar priekšlikumu pārvērtēt elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifu atbilstoši esošai situācijai.

Šodien pēc koalīcijas sanāksmes Indriksone uzsvēra, ka regulatoram un abiem operatoriem būtu regulāri jāpārvērtē elektroenerģijas cenu izmaiņas, jo iepriekš primāri elektroenerģijas cenas sadārdzinājums bija pamats tarifa celšanai.

Indriksone atzīmēja, ka patlaban cenas strauji mainās un esot optimistisks redzējums, ka elektroenerģijas cenas vairs strauji neaugs.

Vienlaikus ministre atgādināja, ka līdz gada beigām ir pieejams ikmēneša atbalsts visām ģimenēm, kas ir trūcīgas vai maznodrošinātas, daudzbērnu ģimenēm, personām ar invaliditāti, personām, kas audzina bērnu ar invaliditāti.

Indriksone aicināja ģimenes, kam ir grūtības norēķināties par pakalpojumu, vērsties pēc atbalsta sociālajos dienestos, jo elektroenerģija ir pakalpojums, kam ir jābūt pieejam visiem.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie "Sadales tīkls" un AST jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, SPRK aicina izmantot "Sadales tīkla" tarifu kalkulatoru.

SPRK aicina vienlaikus izvērtēt elektroenerģijas lietošanas paradumus un pieslēguma efektivitāti, atsakoties no nelietderīgi izmantotās pieslēguma jaudas, tādējādi samazinot ikmēneša jaudas uzturēšanas izmaksas. To var noskaidrot ar "Sadales tīkla" Slodzes aprēķina kalkulatoru.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu