FOTO Bērnu nolaupīšana Kauņā. Vecākiem piespriests sods un atklāta saistība ar prokremliskiem grupējumiem (2)

Nolaupītie bērni, pie Baltkrievijas robežas aizturētā vecāku mašīna, "suverēno cilvēku" pases Foto: Lietuvas Policija/Lietuvas Valsts robežsardze/"Apollo.lv" kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kauņas rajona tiesa otrdien, 8. augustā, apmierināja Kauņas apgabala prokuratūras prokurores lūgumu Ingai Vilčinskienei piemērot maigāku pirmstiesas apcietinājuma līdzekli – intensīvu uzraudzību. Inga un viņas vīrs Mindaugs tiek turēti aizdomās par savu bērnu nolaupīšanu un mēģinājumu nelikumīgi šķērsot valsts robežu. Neskatoties uz to, Lietuvas Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienests (VBTAAD) vēsta: "Tiklīdz tas būs iespējams, radīsim apstākļus, lai bērni varētu sazināties ar vecākiem", ziņo LRT.

Saskaņā ar tiesas spriedumu Vilčinskienei ir pienākums no 9. augusta līdz 9. novembrim pastāvīgi valkāt elektroniskās uzraudzības ierīci un atrasties savā dzīvesvietā no plkst. 17 līdz 9, ziņoja Kauņas rajona tiesa.

VBTAAD pārstāve Alina Žilinaite uz jautājumu, vai atbrīvotā māte drīkstēs satikties ar trim bērniem aprūpes iestādē, norādīja, ka, saņemot mātes lūgumu, tiks radīti apstākļi komunikācijai.

"Bērnu tiesību aizsardzības sistēmas prioritāte ir bērns un viņa tiesības uzaugt bioloģiskajā ģimenē. Bērnu tiesību aizstāvji darbā vadās pēc šīm vērtībām. Tātad, tiklīdz tas būs iespējams, radīsim apstākļus, lai bērni varētu sazināties ar vecākiem," viņa sacīja.

Dienesta pārstāve pastāstīja, ka iespēja sazināties ar bērniem tika dota arī citiem tuviem radiniekiem.

Kauņas rajona tiesa pagājušonedēļ nolēma, ka Mindaugs un Inga Vilčinski, kuri nolaupīja savus trīs bērnus no Kauņas bērnu labklājības centra "Pastogė" ("patvērums" lietuviešu valodā) un nelikumīgi mēģināja viņus nogādāt Baltkrievijā, tiks apcietināti.

Tēvs ieslodzījumā pavadīs vienu mēnesi, māte – deviņas dienas

Vecāki savu vainu nenoliedza un savu rīcību attaisnoja ar to, ka neredzēja citu iespēju bērnus atgūt.

Robežsargi pagājušajā otrdienā, 1. augustā, ap plkst. 12.50. apturēja automašīnu "Ford Focus" ar Vācijas numura zīmēm. Pasažieri uzrādīja fiktīvus dokumentus, un vīrietis, kurš vadīja transportlīdzekli, runāja vācu valodā.

Kamēr tika pārbaudīti dokumenti, viņi mēģināja aizbēgt, pa grantēto pierobežas ceļu traucoties vairāk nekā 100 km/h ātrumā, taču tika aizturēti pirms sava mērķa, Baltkrievijas robežas, sasniegšanas. Bērni tika atgriezti audžuģimenē.

Vecāki saistīti ar Lietuvas prokremlisko "Suverēno pilsoņu kustību"

Inga un Mindaugs Vilčinski ir saistīti ar tā dēvēto "suverēno pilsoņu kustību", jūlija beigās paziņoja Lietuvas Valsts drošības departaments (VDD).

"Tā sauktie "suverēnie", kuri ir arī no valsts pagaidu aizbildnības nolaupīto bērnu vecāki, ir pretvalstiskas ekstrēmistiskas ideoloģijas vadīti cilvēki, kas noliedz Lietuvas valsts leģitimitāti," teikts VDD sociālā tīkla "Facebook" ierakstā.

Bērni tika nogādāti audžuģimenē jūnijā pēc tam, kad tika konstatēts, ka viņi neapmeklē skolu. Tēvs iepriekš sacīja, ka ir atteicies no Lietuvas pilsonības, sevi dēvējot par "brīvu, dzīvu cilvēku".

Viņš arī izteicies, ka viņa ģimenei nav nekādu personu apliecinošu dokumentu.

Jūlijā vecāki nolaupīja bērnus no aprūpes nama, vēlāk pametot bēgšanā izmantoto automašīnu Lietuvas rietumos.

Lietuvā vairāki simti cilvēku sevi identificē kā "suverēnus", un daži desmiti no viņiem uzskata sevi par PSRS pilsoņiem, informēja VDD.

Kas ir "suverēno pilsoņu kustība" Lietuvā?

Pandēmijas laikā kustības dalībnieku skaits pieauga, aicinot cilvēkus pretoties kovida ierobežojumiem. Formāli grupa bija Krišnas apziņas kustības atzars – vaišnavisms, ko tautā dēvē par krišnaītiem.

Viļņas Universitātes pētnieks un reliģijas zinātnieks Alfreds Buiko 2021. gadā sacīja, ka jaunizveidotā kustība nav saistīta ar Krieviju.

"Suverēna jeb brīva cilvēka, suverēna pilsoņa identitāte pirmo reizi parādījās pirms 50 gadiem ASV. Daži ASV pilsoņi sāka apgalvot, ka viņi nav Amerikas pilsoņi, bet gan atsevišķi cilvēki un tāpēc uz tiem attiecas starptautisko ūdeņu likumi," pauda Buiko.

Vecāku mašīnā atrastās "suverēno pilsoņu" pases
Vecāku mašīnā atrastās "suverēno pilsoņu" pases Foto: Lietuvas Valsts robežsardze

Saskaņā ar VDD datiem, ASV ir vairāk nekā 300 000 "suverēnu" cilvēku, kā arī aptuveni 20 000 cilvēku Vācijā, kuri apvienoti oficiālās un neoficiālās grupās.

Tā sauktie "suverēnie" Lietuvā ir pārņēmuši prokremliskus un Lukašenko varu atbalstošus naratīvus, norāda VDD.

Atsaucoties uz nu jau Lietuvā aizliegto "Labo kaimiņattiecību foruma organizāciju", Lietuvas izlūkdienesti paziņoja, ka "suverēno" kustībā ir cilvēki, kas devušies uz Maskavu un Minsku, kur tikjušies arī ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Lai gan nolaupīto bērnu vecāki lietoja suverēnās pilsoņu kustības sekotājiem ierasto valodu, nav skaidrs, vai viņi sevi identificēja kā daļu no kādas oficiālas vai neoficiālas grupas.

Vecāku aizturēšana

Inga un Mindaugs Vilčinski bija policijas meklēšanā kopš 18. jūlija, kad viņi no Kauņas Bērnu labklājības centra nolaupīja savus trīs bērnus.

Bērni tika atrasti Ignalinas rajonā, netālu no Baltkrievijas robežas, apstiprināja Lietuvas policijas ģenerālkomisārs. Bērnu vecāki tika aizturēti. 

"Man nav informācijas par to, ka ar viņiem būtu noticis kaut kas slikts, tāpēc pieņemsim, ka viss ir kārtībā," Kauņas apgabala prokuratūras virsprokurors Darjus Valkavičs 31. jūlijā īsi atbildēja uz jautājumu par bērnu stāvokli.

Saskaņā ar VBTAAD vadītājas Ilmas Skudienes teikto, policijai izdevās atrast bērnus, kad vecāki mēģināja viņus izvest no Lietuvas.

"Bērni pēdējās dienās ir piedzīvojuši lielus pārdzīvojumus. Mūsu pirmais uzdevums ir nodrošināt viņiem drošu vidi un rūpēties par viņu fizisko un emocionālo drošību," teica Skudiene.

Kā notika aizturēšana?

Lietuvas robežsargi, pildot dienesta pienākumus Ignalinas rajonā pie Kačergiškes ciema, apturēja aizdomīgu "Ford Focus" automašīnu, kurai bija Vācijas valsts reģistrācijas numuri.

Automašīnā bez vadītāja atradās vēl divi pieaugušie un trīs mazgadīgi bērni. 

Vīrietis, kurš vadīja automašīnu "Ford", lūgts uzrādīt dokumentus, runāja ar robežsargiem vācu valodā un uzrādīja piecu personu dokumentus. Kad dokumenti tika pārbaudīti datu bāzē, izrādījās, ka tie ir viltoti.

Tajā brīdī vīrietis, kurš vadīja automašīnu, saprata robežsargu aizdomas un lielā ātrumā sāka traukties Baltkrievijas robežas virzienā.

Robežsargi ātri reaģēja uz incidentu un dzinās pakaļ bēgļiem, kuri tika aizturēti tieši pie Lietuvas-Baltkrievijas robežas. Bēgošajai automašīnai traucēja fiziska barjera un purvs, kurā tā iestrēga.

"Viņi brauca ar ātrumu 100 km/h pa grants ceļu un tika apturēti pēc aptuveni divu kilometru nobraukšanas netālu no valsts robežas," sacīja Viļņas Robežpolicijas priekšnieks Darjus Škarnulis.

Foto: Lietuvas Valsts robežsardze

Robežsargi noskaidroja, ka 42 gadus vecais vīrietis, kurš vadīja automašīnu, un 40 gadus vecā sieviete, kas brauca kopā ar viņu, bija laulāts pāris no Kauņas - Inga un Mindaugs Vilčinski, kuri 18. jūlijā no bērnu aprūpes centra "Pastogė" bija nolaupījuši savus trīs mazos bērnus, kuri ar Kauņas rajona tiesas lēmumu jūnijā tika atņemti ģimenei.

Foto: Lietuvas Valsts robežsardze

Aizturētajā automašīnā atradās vēl viens pieaugušais, kurš nebija uzrādījis personu apliecinošus dokumentus.

Tiek ziņots, ka vecāki plānoja aizvest bērnus uz Baltkrieviju, kājām izejot caur mežu.

Ģimene iepriekš dzīvoja Vācijā, bet pagājušajā gadā pārcēlās atpakaļ uz Lietuvu.

Kauņas apriņķa likumsargi vēlāk norādīja, ka "vecāki pret bērniem nebija izturējušies [fiziski] vardarbīgi", taču viņi tika atrasti iereibuši, "kas ir viens no vardarbības veidiem".

Tikmēr prokuratūra paziņoja, ka vecākiem Ingai un Mindaugam Vilčinskiem ir izvirzītas apsūdzības bērnu nolaupīšanā. Pēc viņu aizturēšanas tiesa tagad lems par viņu apcietinājuma ilgumu. Prokuratūra paziņoja, ka lūgs viņus paturēt apcietinājumā divus mēnešus.

Portāls "Apollo.lv" jūlijā ziņoja par trīs nepilngadīgo meklēšanu, kurus vecāki 18. jūlijā nolaupīja no aprūpes iestādes.

Kauņas rajona tiesa 30. maijā tika pieņemts lēmums, ar kuru apmierināja VBTAAD lūgumu par tiesas atļaujas izsniegšanu likumā noteiktajā kārtībā šķirt bērnus no viņu vecākiem. Bērni jūnijā tika pārvesti uz aprūpes iestādi.

Galvenie bērnu tiesību aizstāvju tiesā norādītie iemesli ir saistīti ar to, ka "bērni neapmeklē izglītības iestādes un vecāki sistemātiski izvairās no saskarsmes ar izglītības iestāžu darbiniekiem, speciālistiem, kas sniedz atbalstu ģimenēm." Bērniem neesot nodrošinātas viņu sociālās vajadzības.

"Bērnu vecāki ar varu rīkojušies pret bērnu interesēm, nesadarbojās ar iestādēm un viņiem nav derīgu personu apliecinošu dokumentu, kā arī vecāki ģimenes situāciju vērtē neatbilstoši realitātei un apgalvo, ka neatzīst Lietuvas Republikas likumus."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu