"Vīrietis sistemātiski bērnu sita ar dūrēm." Par vardarbību pret dēlu piemēro probācijas uzraudzību (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Vidzemes prokuratūra piemērojusi probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem jaunam vīrietim par vardarbību pret mazgadīgo dēlu, liecina publiski pieejamais prokuratūras lēmums.

Lai mazgadīgo dēlu disciplinētu par sliktajām sekmēm skolā un piezīmēm, sodītu par nepakļaušanos izdomātajai kārtībai, vīrietis sistemātiski bērnu sita ar dūrēm - biežāk vēdera rajonā un atstāja bez ēdienreizēm, parasti viņam netika dotas vakariņas.

Tāpat ilgstoši zēnam bija jāstāv istabā. Vīrietis arī aizliedza lietot higiēnas piederumus - zobu pastu, dušas līdzekli, kā arī ievērot personīgo higiēnu - mainīt veļu un apģērbu biežāk nekā vienu reizi nedēļā, kā arī mazgāties dušā biežāk nekā vienu reizi trijās dienās.

Puika plēsts aiz matiem, viņam tika izteikti draudi viņu nosist. Puika arī verbāli pazemots, kas kopumā ietekmēja bērna pašcieņu tik ļoti, ka bērns sāka graizīt sev rokas un kājas.

Viņš arī nedrīkstēja bez atļaujas ēst ārpus ēdienreizēm, tai skaitā nedrīkstēja "pa kluso" atvērt ledusskapi, kā arī nedrīkstēja ēst "garšīgās lietas".

Secināts, ka tēva cietsirdīgās un vardarbīgās apiešanās rezultātā bērnam nodarītas psihiskas ciešanas, kas izpaudās bailēs, trauksmē, disociācijās, kauna un vainas sajūtās, paaugstinātu dusmu un pēctraumas stresa simptomos, Tāpat bērns piedzīvojis fiziskas ciešanas.

Noskaidrots, ka vīrieša apgādībā ir divi nepilngadīgi bērni, viņam ir algots darbs, no darba vietas raksturots ļoti pozitīvi, agrāk vairākkārt sodīts administratīvā kārtā - pārsvarā par pārkāpumiem ceļu satiksmē.

2017.gadā vīrietis jau sodīts par analoģisku noziedzīgo nodarījumu ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Prokurors par personas atbildību mīkstinošu apstākli atzina vaļsirdīgo atzīšanos noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un izdarītā nožēlu. Savukārt atbildību pastiprinošs apstāklis personas rīcībā ir noziedzīgo nodarījumu recidīvs.

Prokurors uzskatīja, ka lietderīgākais sods būtu probācijas uzraudzība, jo jaunietim, kurš viens cenšas audzināt divus bērnus, būtu nepieciešama intensīva savas identitātes un tēva lomas dzīves prasmju apgūšana un esošo zināšanu korekcija. Līdz ar to personai sods nosakāms probācijas uzraudzības veidā un tādā apmērā, kas būtu samērīgs ar izdarīto noziedzīgā nodarījuma raksturu un vainīgā personību.

Ko darīt, ja esi liecinieks vardarbībai?

"Apollo.lv" atgādina, ka vardarbības gadījumi Latvijā joprojām ir aktuāla problēma, taču tie bieži vien norisinās klusi un sabiedrībai nemanāmi.

Kā liecina jaunākā statistika, katra ceturtā sieviete un katrs piektais vīrietis Latvijā ir pieredzējuši fizisku vai seksuālu vardarbību un piedzīvoto biežāk uztic sev tuviem cilvēkiem, nevis atbalsta iestādēm.

Iestāties pret vardarbību nav tikai sociālās vai tiesībsaizsargājošās jomas organizāciju uzdevums – tas ir arī visas sabiedrības uzdevums."

Ja esat novērojis vardarbības gadījumu:

  • zvaniet policijai; 
  • brīdiniet apkārtējos;
  • mēģiniet iejaukties, ja tas jūs neapdraud;
  • pat ja neinformējat policiju noziedzīgā nodarījuma laikā, jūs joprojām varat ziņot par to vēlāk un pieteikties liecinieka statusā;
  • atkarībā no situācijas var gadīties, ka cietušie nelabprāt ziņo par uzbrucēju(-iem), un ir svarīgi uzrunāt viņus uzmanīgi un netiesājot;
  • informējiet cietušo, ka atbalstāt viņu un ievērosiet jebkādas viņa sniegtās informācijas konfidencialitāti; nespiediet cietušos runāt, ja viņi nav tam gatavi;
  • informējiet cietušo par atbalsta dienestiem, sniedziet patversmju, sociālo dienestu un atbalsta grupu tālruņa numurus, un informējiet cietušo, ka esat pieejams, lai sniegtu palīdzību.

Kur meklēt palīdzību, ja ciet no vardarbības?

Ja esi vardarbīas upuris, pēc palīdzības vari vērsties pašvaldības sociālajā dienestā vai kādā no krīzes centriem:

Centrs "Marta"

Matīsa iela 49-3, Rīga

Tālr. 67378539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29195442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Ģimenes krīzes centrs "Mīlgrāvis"

Ezera iela 21, Rīga

Tālr. 67012515, 67398383

E-pasts: gimenes@krize.lv

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Kungu iela 34, Rīga

Tālr. 24551700, 27722292

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116006

Krīzes centrs ģimenēm ar bērniem "Paspārne"

Talsu iela 39, Ventspils

Tālr. 63661515, 22012434

E-pasts: pasparne_kc@inbox.lv

Nodibinājums "Centrs Valdardze"

Raiņa iela 9f, Valmiera

Tālr. 64220686

E-pasts: valdardze@inbox.lv

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu