VIDEO Savvaļas ugunsgrēkos Havaju salās zaudēto dzīvību skaits pieaudzis līdz 53 cilvēkiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Bojāgājušo skaits savvaļas ugunsgrēkā Havaju salās ir pieaudzis līdz 53 cilvēkiem, padarot šo ugunsgrēku par vienu no lielākajām katastrofām Havaju salās upuru skaita ziņā, kopš šīs salas kļuva par ASV štatu.

Krūmāju ugunsgrēki Maui salas rietumu krastā izcēlās otrdien un strauji pārņēma piejūras pilsētu Lahainu.

Liesmas izplatījās tik ātri, ka daudzi cilvēki Lahainā tika pārsteigti nesagatavoti, tika iesprostoti ielās vai lēca okeānā, mēģinot izbēgt no uguns.

"1960.gadā mums bija 61 bojāgājušais, kad liels vilnis šķērsoja Lielo salu," paziņoja Havaju gubernators Džošs Grīns, pieminot traģēdiju gadu pēc tam, kad Havajas kļuva par 50. ASV štatu.

"Šoreiz ir ļoti ticams, ka kopējais nāves gadījumu skaits ievērojami pārsniegs to."

Amatpersonas Maui apgabalā ceturtdien sacīja, ka apstiprinātais mirušo skaits tagad ir 53 cilvēki, bet ugunsdzēsēji vēl cīnās ar ugunsgrēku.

Lahaina ceturtdien bija pārogļotas, kūpošas drupas, un Grīns sacīja, ka uguns iznīcinājusi 80% no pilsētas. Tiek uzskatīts, ka liesmas skārušas apmēram 1700 ēkas.

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien pasludināja savvaļas ugunsgrēkus Havaju salās par "katastrofu", ļaujot piešķirt federālo palīdzību smagi cietušajai Maui salai.

ASV Krasta apsardzes komandiere Adža Kērksija paziņoja telekanālam CNN, ka apmēram 100 cilvēki ielēca ūdenī, bēgot no liesmām, kas pārņēma Lahainu. Krasta apsardzes kuģim izdevās izglābt no ūdens vairāk nekā 50 cilvēku.

Tūkstošiem cilvēku jau ir evakuēti no Maui salas. Maui apgabala administrācija aicināja tūristus doties prom "iespējami drīz" un organizēja autobusus evakuējamo aizvešanai uz lidostu.

Maui sala uzņem apmēram trešdaļu no visiem viesiem, kas pavada brīvdienas Havaju salās, un viņu iztērētā nauda ir svarīga vietējai ekonomikai.

Ugunsgrēki bija izcēlušies arī Lielajā salā, bet tie ceturtdien jau bija ierobežoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu