Dobeles novadā sāks izmaksāt pabalstus vētras radīto postījumu novēršanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vētras postījumi Dobeles novadā
Vētras postījumi Dobeles novadā Foto: Jānis Vingris/TVNET GRUPA

Dobeles novadā sāks izmaksāt pabalstus vētras radīto postījumu novēršanai, informē novada pašvaldība.

Šodien tika sasaukta Dobeles novada domes ārkārtas sēde, kurā izskatīts jautājums par atbalstu 7.augusta vētrā cietušo dzīvojamo māju īpašniekiem.

Domes sēdē piedalījās 16 no 19 deputātiem. Vienam deputātam atturoties, tika pieņemts lēmums "Par atbalstu 2023.gada 7.augusta vētrā cietušajām dzīvojamām mājām", ar kuru nolemts izmaksāt primāro atbalstu mājas jumta un logu atjaunošanai vai nomaiņai.

Lēmums pieņemts, ievērojot Ministru kabineta apstiprināto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par priekšlikumiem atbalsta mehānisma izveidei pašvaldībās vētras seku likvidācijai dzīvojamām mājām", kurā norādīts, ka atbalsts ārkārtas situācijas seku likvidēšanai būtu piešķirams gan pašvaldību infrastruktūras objektiem, gan dzīvojamo māju atjaunošanai.

Individuālām dzīvojamām mājām piešķirams vienreizējs atbalsts līdz 3000 eiro ar papildu nosacījumu, ka atbalsta apmērs nepārsniedz 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības, bet daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piešķirams vienreizējs atbalsts, kas nepārsniedz 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

Atbalsts var tikt izmantots gan kā pagaidu risinājums ēkas sakārtošanai un pasargāšanai no bojāejas, gan arī, lai atjaunotu iepriekšējo stāvokli. Atbalsta ietvaros veicamie pasākumi ir jumta segumu un logu atjaunošana vai nomaiņa. Atbalsts vētras radīto postījumu novēršanai ir vienreizējs un to paredzēts izmaksāt neatkarīgi no ienākumu līmeņa.

Pašvaldībai pieprasījumā norādītajiem infrastruktūras objektiem būs jānodrošina līdzfinansējumu ne mazāk kā 50% apmērā. Patlaban pašvaldība apkopo informāciju, lai nepieciešamos līdzekļus pieprasītu VARAM.

Daļa vētrā cietušo mājsaimniecību Dobeles novada pašvaldībā jau ir apsekotas. Dobeles novada pašvaldības būvvalde un Komunālā nodaļa turpina apsekošanu, savukārt Dobeles novada pašvaldības darbinieki turpina strādāt ārkārtas režīmā, lai šajā nedēļas nogalē varētu pieņemt lēmumus un veikt naudas izmaksu.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu