"Re:Baltica" un "Chayka.lv" darbosies kopīgā mobilā redakcijā Daugavpilī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" un neatkarīgais medijs "Chayka.lv" no 22.augusta līdz 26.augustam strādās mobilā, sabiedrībai atvērtā redakcijā, kas atradīsies Daugavpilī, aģentūru LETA informēja "Re:Baltica" redaktore Sanita Jemberga.

Stāstot par mobilās redakcijas izveides ieceri, Jemberga atzīmē, ka šāds piemērs ņemts no Maķedonijas, kur žurnālisti viena gada laikā bija atvēruši mobilās redakcijas trīs pilsētās, aicinot iedzīvotājus nākt uz sarunām un palīdzēt cīnīties ar korupciju attiecīgajās pašvaldībās.

"Kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, saprotamu iemeslu dēļ atsākās diskusijas par noskaņojumu Daugavpilī, par ko visiem ir viedoklis, bet maz zināšanu un reportāžu, tāpēc redakcijas plāns ir nevis runāt par Daugavpili, bet ar Daugavpili, fiksējot reakcijas un reālo situāciju pusotru gadu pēc kara sākuma," skaidro "Re:Baltica" redaktore.

Atbilstoši mediju iecerei, mobilā redakcija ļaus cilvēkiem redzēt, kā strādā žurnālisti, uzdot jautājumus par darbu un nodot, viņuprāt, svarīgu informāciju, kas palīdzētu tālākajām izmeklēšanām. "Re:Baltica" un "Chayka.lv" kopā novērtētu, kura informācija ir tālākas izpētes vērta reģionālā vai nacionālā līmenī.

Paralēli "Re:Baltica" Daugavpilī strādās pie diviem pētījumiem - cik gatavas pārejai uz mācībām latviešu valodā ir Daugavpils mazākumtautību skolas un cik pieejami ir skolotāji un tai nepieciešamie materiāli, kā arī pētīs situāciju un noskaņojumu ap latviešu valodas eksāmena kārtošanu Krievijas pilsoņiem. Šo procesu "Re:Baltica" fiksēs dokumentālajā seriālā "Šķelšanās", ko paredzēts pārraidīt TV3 un saistītajās platformās.

Mobilās redakcijas mērķis ir arī atbalstīt vietējo neatkarīgo mediju "Chayka.lv", kas, pēc Jembergas paustā, cenšas Daugavpilij un Latgalei sniegt objektīvu informāciju par notiekošo pilsētā un valstī. Kopējā redakcija tiks izmantota, lai nodotu "Chayka.lv" pieredzi pētnieciskajā žurnālistikā un palīdzētu ar konkrētu materiālu tālāko izpēti.

"Chayka.lv" galvenā redaktore Inna Plavoka ir pārliecināta, ka mobilā redakcija būs vērtīga pieredze medija lasītājiem, jo līdz šim tam biroja neesamības dēļ nav bijusi iespēja regulāri satikties ar saviem lasītājiem klātienē.

Mobilā redakcija atradīsies nojumē Rīgas un Mihoelsa ielu stūrī katru dienu no plkst.10 līdz 17. Iecerēts, ka tajā vienmēr dežūrēs viens žurnālists no "Re:Baltica" un viens - no "Chayka.lv".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu