Ukraiņu karavīrs: Videospēļu dēļ esmu lielisks bezpilota lidaparātu vadītājs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas dronu pilots
Ukrainas dronu pilots Foto: Reuters/ScanPix

Kāds ukraiņu videospēļu cienītājs, kurš kļuvis par dronu operatoru, atzīst, ka videospēļu pieredze ir palīdzējusi viņam cīņā pret Krievijas armiju, ziņo medijs "Insider", atsaucoties uz "Reuters" publicēto interviju.

Kā ziņo "Reuters", kaujas laukā lielu lomu spēlē Ukrainas dronu operatora videospēļu pieredze.

25 gadus vecais vīrietis, kurš sevi identificē tikai kā "Mykhailo", ir viens no daudziem ukraiņiem, kuri izmanto mazus un lētus FPV (First-person view; no angļu valodas: pirmās personas skata) bezpilota lidaparātus, kas tagad pastāvīgi tiek izmantoti pret Krievijas spēkiem.

"Mykhailo" vada dronus, izmantojot pulti ar kursorsviru jeb "džoistiku" un virtuālās realitātes brilles, tādēļ šis pienākums tiek pielīdzināts videospēļu spēlēšanai.

"Katru reizi, kad es uzvelku brilles un paņemu pulti, es atceros manu māti sakām, ka videospēļu spēlēšana man nekam nenoderēs," viņš teica medijam, piebilstot:

"Nu, ja šis nav noderīgi, tad kas ir?"

Šī nav pirmā reize, kad kāds ukraiņu kareivis savu darbu pielīdzina videospēlēm.

Intervijā laikrakstam "The Guardian" šī mēneša sākumā ukraiņu dronu operators Oleksandrs sacīja: "Tas ir kā spēlēt datorspēli!"

Oleksandrs pirms kara bija programmēšanas inženieris, taču ir ieguvis reputāciju kā viens no "nāvējošākajiem" bezpilota lidaparātu pilotiem valstī.

Ukrainā tiek izmantoti daudzi no šiem lētajiem FPV bezpilota lidaparātiem, kurus var izgatavot no komerciāliem bezpilota lidaparātiem, aprīkojot tos ar sprāgstvielām.

Šie bezpilota lidaparāti zināmi arī kā "pašnāvnieki", un tie ir paredzēti, lai eksplodētu brīdī, kad ietriecas savā mērķī.

To zemās izmaksas, aptuveni daži simti dolāru par katru, padara tos ārkārtīgi izdevīgus, salīdzinājumā ar vairāku miljonu dolāru vērtajiem "Bayraktar" droniem, kas ieguva milzīgu uzmanību pilna mēroga iebrukuma sākumā.

Mazajiem un veiklajiem FPV var būt liela ietekme. Pagājušajā nedēļā tiešsaistē izplatītījās no FPV lidaparāta uzņemtais video, kā tas iznīcina vienu no Krievijas vairāku miljonu dolāru vērtajiem T-90 tankiem.

Svētdien Ukrainas Gaisa uzbrukuma spēki dalījās ar video kadriem, kuros redzams, kā FPV ietriecās citā T-90 tankā.

Taču taktika, ko masveidā izmanto Ukrainas spēki, nebūt nav nevainojama. Saskaņā ar "The Economist", Ukrainas dronu operatori apgalvo, ka viņu panākumu līmenis ir aptuveni 50–80%. Tas ir daudz zemāk nekā citiem, dārgākiem bezpilota lidaparātiem.

Krievija ir arī prasmīgi veic elektronisko signālu traucēšanu un bloķēšanu, kas var negatīvi ietekmēt bezpilota lidaparātu GPS un radio sakarus, ziņo "Insider" žurnālists Maikls Peks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu