Dabas stihija Indijā laupījusi vismaz 72 cilvēku dzīvības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Glābēji kalnainajā Himačalpradešas štatā
Glābēji kalnainajā Himačalpradešas štatā Foto: Reuters/Scanpix

Indijas kalnainajā Himačalpradešas štatā, kas atrodas Himalaju reģionā, lietusgāzes un zemes noslīdeņi šonedēļ prasījuši vismaz 72 cilvēku dzīvības, 17. augustā paziņoja valdības amatpersona.

Spēcīgs musons izraisīja zemes noslīdeņus un plūdus, kas appludinājuši ceļus, aizskalojuši ēkas un likuši iedzīvotājiem meklēt glābiņu drošākās vietās.

Štata ārkārtas operāciju centra darbinieks Vikrams Singhs paziņoja, ka pēdējo piecu dienu laikā bijuši 72 nāves gadījumi un ka notiek glābšanas darbi.

Simtiem ceļu ir bloķēti, un skolas štata galvaspilsētā Šimlā ir slēgtas. Indijas Gaisa spēki un katastrofu reaģēšanas vienības palīdz evakuēt cilvēkus no apdraudētiem zemieņu rajoniem. Štata valdības vadītājs Sukhvinders Singhs Sukhu paziņoja, ka vairāk nekā 2000 cilvēku ir izglābti ar helikopteriem un motorlaivām un tagad atrodas drošībā atbalsta nometnēs.

Šimlā pirmdien zemes noslīdeņi sagrāva hinduistu templi, un varas iestādes bažījas, ka zem tā drupām vēl var būt aprakti cilvēki. Templī bija daudz dievlūdzēju, un oficiālais upuru skaits var pieaugt, kamēr turpinās glābšanas darbi.

Jūlijā musonu lietusgāzes divu nedēļu laikā prasīja vairāk nekā 100 cilvēku dzīvības Indijas ziemeļos, tostarp Himačalpradešā, kas tika skarta vissmagāk.

Vietējie eksperti uzskata, ka lielajos postījumos vainojama neplānota būvniecība šajā reģionā. "Visas sagruvušās ēkas tika uzceltas nesen; ēkas, kas celtas pirms 100 gadiem, piedzīvojušas nelielus vai nekādus postījumus," sacīja pensionēts meteorologs Anands Šarma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu