Aicina parakstīties par jauno elektroenerģijas sadales tarifu un saistīto maksājumu atcelšanu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektrība. Ilustratīvs attēls.
Elektrība. Ilustratīvs attēls. Foto: Natalja Petuhova/Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana par jauno elektroenerģijas sadales tarifu un saistīto maksājumu atcelšanu.

Iniciatīvas pārstāve Sofija Kozlovska norāda, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir sašutumā par veidu, kā tika ieviesti jaunie elektroenerģijas sadales tarifi. Nav skaidrs izmaksu pieauguma pamatojums, netiek sniegts atbalsts sabiedrībai izmaiņu gaitā, kā arī nav pārdomāts pārejas mehānisms uz jauno tarifu piemērošanu.

Iniciatīvā skaidrots, ka AS "Sadales tīkls" pieder AS "Latvenergo", kas ir 100% valsts akciju sabiedrība. Kozlovska apgalvo, ka tas nozīmē, ka, esot valsts monopolam, jebkuras pārmaiņas jāievieš tā, lai maksimāli ievērotu iedzīvotāju intereses un aizsargātu patērētāju. Turklāt, ja iedzīvotāji vēlas samazināt padeves jaudu un aprēķinos kļūdās, par atjaunošanu tiek pieprasīti 80 eiro.

"Tas nav atbilstīgi labajai praksei. Tāpat nav atbilstīgi pieprasīt no iedzīvotājiem, tai skaitā pensionāriem, maksāt tādus pašus maksājumus, kā uzņēmumiem. Šāda pieeja tarifu kalkulēšanā liecina par labās prakses nepārzināšanu un neprofesionālismu. Turklāt nav pārdomāta izmaiņu skaidrošana un atbalsts mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām," pauž idejas autore.

Tāpēc, viņasprāt, jaunie tarifi ir nekavējoties jāatceļ, jo līdz decembra pārskatīšanai neaizsargātajai sabiedrības daļai, kura neprot pārslēgt jaudas lielumu, būs jāveic nepamatoti maksājumi. Tāpat Ekonomikas ministrijai ir jāvērtē "Sadales tīkla" valdes un padomes locekļu, kā arī SPRK darbinieku atbildība un atbilstība ieņemamajam amatam, ieviešot tik nepārdomātu un neprofesionālu pāreju. SPRK ir jāpārvērtē jebkurš nākotnē iesniegtais priekšlikums ar pastiprinātu rūpību.

Līdz ar to iniciatīvā pausts aicinājums Saeimai nekavējoties uzdot Ekonomikas ministrijai rast steidzamu risinājumu "Sadales tīkla" tarifu pārskatīšanai, līdz tam brīdim atceļot jaunos tarifus.

Jau vēstīts, ka 1.jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga atkarībā no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp maksu nosaka, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Kompānijā minēja, ka dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaudzis par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu ir atšķirīgs, ko ietekmē izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu