Noziedzīgā sazvērestībā apsūdzētas apsūdzētas Slovākijas izlūkdienesta un policijas amatpersonas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slovākijas un ES karogs, Bratislava.
Slovākijas un ES karogs, Bratislava. Foto: SAMUEL KUBANI / AFP

Slovākijā bijušais un pašreizējais izlūkdienesta vadītājs, kā arī vēl pieci policijas un izlūkdienesta darbinieki apsūdzēti pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un noziedzīgā sazvērestībā, 17. augustā paziņoja policijas augstākā amatpersona Štefans Hamrans.

Izlūkdienesta SIS pašreizējais šefs, kā arī bijušais vadītājs apsūdzēti par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu vēl arī kādā citā lietā, pavēstīja Hamrans.

Viņš sacīja, ka pirmajā lietā septiņi apsūdzētie apvienojušies sazvērnieku grupā, kuru vadījis kāds uzņēmējs, lai kavētu izmeklēšanu korupcijas lietās, kas ierosinātas pirms 2020.gada, kad Slovākijā pie varas atradās premjerministra Roberta Fico valdība, paziņoja Hamrans.

Aizdomās turamo rīcības rezultātā tika aizturēti četri policijas īpašās pārvaldes NAKA izmeklētāji, kuri tika apsūdzēti par manipulācijām ar liecībām, līdz tiesa šīs apsūdzības noraidīja.

Otrajā lietā izlūkošanas dienesta SIS vadītājs un bijušais vadītājs apsūdzēti sazvērestībā, lai atbrīvotos no amatpersonām drošības iestādē, kas izsniedz pielaides amatpersonām piekļuvei slepenai informācijai.

Slovākijā 30.septembrī paredzētas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas. Fico, kurš cer atgriezties pie varas, paziņojis, ka šāds skandāls ar augsta ranga drošības dienestu darbinieku apsūdzēšanu tik tuvu vēlēšanām ir paredzēts, lai kaitētu viņa partijai un citām opozīcijas partijām. Viņa oponenti savukārt apgalvo, ka policijai būtu jāizmeklē apsūdzības.

Fico nosauca notikušo par "policijas apvērsumu", pieprasīja Hamrana atlaišanu un aicināja sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, lai apspriestu šo jautājumu.

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova šodien plāno tikties ar pagaidu valdības locekļiem.

Fico vadītā kreisi populistiskā partija "Smer-SD" ("Virziens - slovāku sociāldemokrātija") zaudēja 2020.gada parlamenta vēlēšanās, pēc kurām tika izveidota koalīcijas valdība, kurā pārstāvētās partijas priekšvēlēšanu kampaņā lika uzsvaru uz cīņu ar korupciju. Kopš pie varas nākusi jaunā valdība, korupcijā un citos noziegumos ir apsūdzētas vairākas augstas amatpersonas, policisti, tiesneši, prokurori, politiķi un uzņēmēji.

"Ļaujiet policijai darīt savu darbu," komentējot skandālu, aicinājis bijušais premjerministrs Eduards Hegers.

Slovākija dzīvo bez pilntiesīgas valdības jau kopš decembra, kad pēc mēnešiem ilgas politiskās krīzes krita Hegera vadītā koalīcijas valdība, kas neizturēja opozīcijas ierosināto uzticības balsojumu.

Fico, kurš atšķirībā no iepriekšējās valdības iebilst pret militāru palīdzību Ukrainai, ir izredzes uzvarēt pirmstermiņa vēlēšanās, liecina jaunākās aptaujas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu