Lukašenko režīma bēgļi Lietuvā lūdz viņus nepielīdzināt Krievijas pilsoņiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltijas ceļa piemiņas pasākums Lietuvā Baltkrievijas atbalstam
Baltijas ceļa piemiņas pasākums Lietuvā Baltkrievijas atbalstam Foto: 15min.lt

Lietuvas politiķi gatavojas vienādot ierobežojumus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, tādēļ no Minskas režīma uz Lietuvu aizbēgušie Baltkrievijas pilsoņi lūdz viņus tomēr nepielīdzināt Krievijas pilsoņiem.

Preses konferencē piektdien Viļņā baltkrievu organizāciju pārstāvji uzsvēra, ka Baltkrievijas un Krievijas sabiedrības attieksme pret Krievijas izvērsto karu Ukrainā ir atšķirīga, turklāt baltkrievi ir orientēti uz Rietumiem.

Baltkrievijas opozīcijas partijas "Narodnaja Hramada" pārstāvis Jauhens Viļskis sacīja, ka baltkrievi Lietuvā nav tās ienaidnieki un nerada draudus valsts drošībai, gluži pretēji - viņi ir gatavi aizstāvēt valsti agresijas gadījumā.

Viļskis norādīja, ka partijas līderis Mikalajs Statkevičs "ir Lukašenko personīgais ienaidnieks, kurš 14 gadus pavadījis cietumā", savukārt daudzi partijas biedri karo Ukrainas pusē.

"Esmu pārliecināts, ka baltkrievi Lietuvā nav Lietuvas ienaidnieki un nerada draudus valsts drošībai, gluži pretēji, kara gadījumā mēs esam gatavi aizstāvēt Lietuvu no agresora," uzsvēra Viļskis..

Aleksandrs Klačko, kurš 2020.gadā aizbrauca no Baltkrievijas uz Lietuvu un tagad karo Ukrainas pusē, videozvanā no frontes paziņoja, ka Baltkrievija pašlaik ir "divreiz okupēta", un okupanti ir diktatora Aleksandra Lukašenko režīms un Krievija.

"Esmu ļoti pateicīgs Lietuvai, ka 2020.gadā man un maniem domubiedriem tika ļauts iebraukt Lietuvā pa humāno koridoru, jo vienīgā alternatīva miermīlīgiem protestiem bija cietums. Vēlos uzsvērt, ka Baltkrievija nav Krievija, Baltkrievija šodien ir dubultā okupācijā - pirmkārt, to okupējis baltkrieviem naidīgais Lukašenko režīms un, otrkārt, ir Krievijas okupācija," sacīja Klačko.

"Abi okupanti cenšas izskaust baltkrievu identitāti un izdzēst robežu starp baltkrieviem un krieviem. Baltkrieviem šodien ir grūti, jo mēs kļuvām slaveni visā Eiropā Lukašenko dēļ, kurš ļāva Krievijai uzbrukt Ukrainai no Baltkrievijas teritorijas, un šī iemesla dēļ uz mums krita šī ēna," teica Klačko.

Jau ziņots, ka Lietuvas Seims aprīlī pieņēma likumu par ierobežojumiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, bet mazāk ierobežojumu noteica Baltkrievijas pilsoņiem. Pēc algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku ierašanās Baltkrievijā Lietuvas politiķi atgriezušies pie diskusijas par ierobežojumu vienādošanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Līdz nākamā gada 3.maijam Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem ir ierobežotas iespējas saņemt Lietuvas vīzu un e-rezidenta statusu, bet Krievijas pilsoņiem vēl vairāk apgrūtināta iespēja ierasties Lietuvā un iegādāties nekustamo īpašumu, turklāt uz laiku netiek pieņemti arī viņu pieteikumi uzturēšanās atļauju saņemšanai Lietuvā.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda noteica likumam veto un pauda nostāju, ka Baltkrievijas pilsoņiem būtu jāpiemēro tādi paši ierobežojumi kā Krievijas pilsoņiem, taču Seims noraidīja veto un atstāja spēkā brīvākus nosacījumus Baltkrievijas pilsoņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu