Propagandisti klārē melus par Latvijā bez vēsts pazudušiem cilvēkiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Telegram".

Krievijas propagandas "Telegram" kanāli izplatījuši maldīgu vēsti, ka Latvijā nepilna mēneša laikā pazuduši astoņi vīrieši un tas "varētu būt saistīts ar karu Ukrainā", liecina publiski pieejamā informācija. Šīs ziņas nav patiesas.

"Telegram" kanāls, ko tā veidotāji pozicionē kā "politieslodzīto atbalstu Baltijā", vēsta, ka tas esot "mēģinājums legalizēt zaudējumus Ukrainā, jo esot ļoti grūti izskaidrot tik daudzus vīriešu "zaudējumus" mazā valstī".

Papildus šai ziņai pievienots ekrānuzņēmums, kurā redzamas pēdējā laikā bez vēsts pazudušās personas.

Izplatītā informācija nav patiesa. 2023. gada februārī Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Ilze Jurēvica intervijā "Apollo.lv" skaidroja, ka "nav pamata izvirzīt kādas teorijas par "jaunu puišu mistisku pazušanu".

Komentējot meklēšanā nonākušo cilvēku statistiku pēdējo trīs gadu laikā, Ilze Jurēvica uzsver: būtisku svārstību nav. "Arī kopumā vērtējot situāciju ar bezvēsts meklēšanā esošajām personām un to dinamiku ilgākā laika posmā, situācija ik gadu ir gana līdzīga un lielās līnijās arī personu grupas un pazušanas iemesli nemainās.

Tādēļ apgalvot, ka pēdējā laikā pazūd vairāk cilvēku, noteikti nevarētu."

Valsts policijas apkopotie dati liecina, ka 2020. gadā meklēšanā izsludināti 1452 cilvēki, atrasti 1302; 2021. gadā meklēšanā izsludināts 1331 cilvēks, atrasti 1189, 2022. gadā meklēšanā izsludināti 1459 cilvēki, atrasti 1312.

Jāņem vērā, ka kopējo meklēšanā izsludināto skaitu veido arī personas, kuras ir meklēšanā jau no iepriekšējiem gadiem. Faktiskais meklējamo skaits neatspoguļo unikālo personu pazušanu, bet gan katru saņemto iesniegumu par personas pazušanas gadījumu – mēdz būt gadījumi, kad par vienu personu tiek saņemti vairāki iesniegumi. Statistiku veido arī personas, kuras ir apzinātā prombūtnē, bet radinieki tās tomēr meklē, kā arī tā saucamie klaiņotāji, par kuru bezvēsts prombūtni iesniegumi gada laikā tiek saņemti vairākkārt.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu