Starptautiskajā astronomijas un astrofizikas olimpiādē Latvijas skolēni izcīna divas medaļas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Atbalsts izcilībai/Publicitātes foto

Starptautiskajā astronomijas un astrofizikas olimpiādē (IOAA 2023) sudraba godalgu saņēma Olita Anastasija Zadorožnaja no Starptautiskās skolas "Ekziperī", bet bronzas medaļa piešķirta Viesturam Streļčam no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas, informēja Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Laura Šīraka.

Šī ir pirmā reize, kad skolēni no Latvijas ieguvuši medaļas šajās sacensībās, kā arī pirmo reizi Latvijas komanda piedalījās pilnā jeb piecu dalībnieku sastāvā. Latviju olimpiādē pārstāvēja arī Iļja Niks Stoligvo un Toms Ozoliņš no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, kā arī Ernests Lazdāns no RTU Inženierzinātņu vidusskolas.

Olimpiādē, kas no 10. līdz 20.augustam norisinājās Čorzovā, Polijā, piedalījās kopumā 250 skolēni no 52 valstīm.

Dalībnieki vairāku dienu garumā sacentās radošu uzdevumu veikšanā četrās kārtās, apstrādājot nesen veiktu novērojumu datus par melnajiem caurumiem un dubultzvaigznēm datu analīzes kārtā, ar teleskopu novērojot dažādus astronomiskus objektus un procesus novērojumu kārtā, analizējot un risinot uzdevumus teorijas kārtā, kā arī veica kosmosa ķermeņu plūsmas, spožuma, kustības novērošanu un noteikšanu planetārija daļā.

Uzdevumos uzsvars tika likts uz zināšanu un prasmju pārbaudi, apskatot un analizējot reālus astronomiskus objektus, procesus un parādības, kā arī aktuālus datus mūsdienu astronomijas pētniecībā.

Skolēnu darbus vērtēja atsevišķi organizatori un atsevišķi komandu vadītāji pēc vienotiem kritērijiem. Iesniedzot vērtējumu, komandu vadītāji iepazīstas ar olimpiādes organizatoru vērtējumu. Vērtējuma atšķirības gadījumā komandu vadītājiem ir iespēja piedalīties moderēšanas procesā un pierādīt, ka skolēniem pienākas papildus punkti par paveikto.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu