LTV ieraksta aizlūgšanu par patriarhu Kirilu. Nolemj pārtraukt pareizticīgo dievkalpojumu demonstrēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Televīzijas (LTV) Redakcionālā padome nolēmusi pārtraukt jaunu pareizticīgo dievkalpojumu ierakstīšanu un demonstrēšanu, informēja LTV pārstāvji.

LTV, ierakstot pareizticīgo dievkalpojumu Rīgas Svētās Trijādības Sergija sieviešu klostera filiālē Valgundes pagastā, konstatējusi, ka tajā tiek aizlūgts par Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu, tādēļ LTV pieņemts lēmums pārtraukt konkrētā dievkalpojuma pārraidīšanu un jaunu pareizticīgo dievkalpojumu demonstrēšanu.

LTV galvenā redaktore Sigita Roķe norāda, ka aizlūgšana par Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu, kurš atklāti atbalsta un pat svētī Krievijas īstenoto asiņaino karu Ukrainā, ir pretrunā ne tikai ar LTV pārstāvētajām vērtībām un uzskatiem, bet arī redakcionālajai nostājai.

"Kategoriski nosodām Krievijas karu Ukrainā, tāpēc šobrīd uzskatām par absolūti nepieņemamu turpināt pārraidīt pareizticīgo dievkalpojumus, kuros varētu izskanēt aizlūgums par patriarhu Kirilu," norāda Roķe.

Dievkalpojumu translācijas notiek saskaņā ar LTV un nodibinājuma "Ekumēniskais mediju padomes fonds" (EMPF) savstarpēji noslēgto līgumu - LTV līdz šim ierakstījusi un pārraidījusi četru Latvijā lielāko kristīgo konfesiju dievkalpojumus - luterāņu, katoļu, pareizticīgo un baptistu.

Vienošanās paredz, ka par pārraidāmo dievkalpojumu satura atbilstību Latvijas Republikas tiesību normām atbild EMPF, turklāt, tiekoties ar EMPF pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī, LTV bija saņēmusi apliecinājumu, ka ierakstāmajos un pārraidāmajos Latvijas Pareizticīgās Baznīcas dievkalpojumos nenotiks aizlūgumi par patriarhu Kirilu.

Šobrīd negūstot pārliecību, ka aizlūgšana par patriarhu Kirilu neatkārtosies pareizticīgo dievkalpojumos, turpmāka to pārraidīšana LTV tiek pārtraukta.

LTV Latvijā lielāko kristīgo konfesiju dievkalpojumus pārraida ik svētdienu, papildus tiem - ekumēniskos svētku dievkalpojumus 4.maijā, 11. un 18.novembrī, kā arī Lieldienās un Ziemassvētkos. Atspoguļo arī Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus Aglonā un pārraides no Vatikāna Lieldienās un Ziemassvētkos.

LTV pagājušajā gadā strādāja ar 28,428 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,7% vairāk nekā 2021.gadā, vienlaikus kompānijas peļņa saruka par 18% un bija 267 429 eiro, liecina "Firmas.lv".

LTV ir valsts kapitālsabiedrība, kas veic likumā noteikto sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa funkciju. Tas tiek veikts sabiedriskā pasūtījuma ietvaros, veidojot sabiedrības interesēs un tās vajadzībām plašu un daudzveidīgu programmu klāstu divos televīzijas kanālos "LTV1" un "LTV7", interneta portālā "www.lsm.lv", kā arī LTV pārvaldītajos sociālo tīklu kontos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu