Zinātnieki izstrādājuši krāsu, kas var samazināt elektrības rēķinu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ingehogenbijl/Shutterstock

Stenfordas universitātes zinātnieki ir izstrādājuši jaunu krāsu, kas varētu palīdzēt samazināt nepieciešamību pēc gaisa kondicionieriem un sildītājiem, vēsta portāls "Science Alert".

Ja krāsu izmanto pareizi, tad var ievērojami samazināt elektrības rēķinus. Krāsa spēj atstarot līdz pat 80 procentiem vidējās infrasarkanās saules gaismu, kas ir 10 reizes vairāk nekā citām krāsām.

Vidējais infrasarkanais starojums parasti tiek absorbēta kā siltums uz ēku virsmām. Infrasarkanais starojums ir cilvēka acij neredzamais, bet sajūtām labi zināmais siltuma jeb termostarojums. Nokrāsojot ēku no ārpuses ar zinātnieku izstrādāto krāsu, tā palīdz nelaist ārā siltumu.

Tādējādi krāsas izstrādātāji saka, ka tā nodrošina "enerģijas taupīšanas risinājumu visu gadu", ko var izmantot dažādos klimatiskajos apstākļos.

Pētnieki lēš, ka, nokrāsojot visu ēku, varētu ietaupīt 7,4 procentus no enerģijas, kas nepieciešama vidēja daudzdzīvokļu ēkas apsildīšanai, ventilācijai vai dzesēšanai.

Stenfordas universitātes zinātnieku izstrādātā krāsa nav balta vai sudraba. Tā ietver baltu, zilu, sarkanu, dzeltenu, zaļu, oranžu, violetu un tumši pelēku krāsu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu