Sens Prigožina intervijas klips internetā izraisa spekulācijas par viņa nāvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins.
"Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins. Foto: IMAGO/Elena Kopylova

Video, kurā redzama senāka intervija ar Jevgeņiju Prigožinu, internetā izraisījis spekulācijas par viņa nāvi, vēsta medijs "Insider".

Klipā Prigožins stāsta par to, kā viņš labprātāk nomirtu, nevis melotu savai valstij, un salīdzina situāciju Krievijā ar lidmašīnu, kas salūst lidojot.

40 sekunžu garais klips filmēts aprīlī un sestdien tika kopīgots "Telegram" kanālā "Grey Zone". Pie klipa simtiem cilvēku ierakstījuši komentārus un pieņēmumus.

Pēc trešdien notikušās lidmašīnas avārijas ar "Vagner" saistītie interneta kanāli apgalvoja, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas esot notriekušas lidmašīnu, taču iemesls joprojām nav skaidrs.

Krievijas federālā aviācijas pārvalde "Rosaviacija" trešdienas vakarā apstiprināja, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins atradies lidmašīnā, kuras katastrofā visi desmit tajā esošie cilvēki gājuši bojā.

"Rosaviacija" iepriekš bija apstiprinājusi, ka Tveras apgabalā avarējušās lidmašīnas "Embraer" pasažieru sarakstā ir Prigožins, bet tikai tagad apstiprināja, ka Prigožins, kurš jūnijā vadīja militāru dumpi, patiešām atradies lidmašīnā.

Saskaņā ar "Rosaviacija" datiem lidmašīnā atradās septiņi pasažieri - Sergejs Propustins, Jevgeņijs Makarjans, Aleksandrs Totmins, Valērijs Čekalovs, Dmitrijs Utkins, Nikolajs Matusejevs, Jevgeņijs Prigožins, un trīs apkalpes locekļi - lidmašīnas komandieris Aleksejs Ļevšins, otrais pilots Rustams Karimovs, stjuarte Kristīna Raspopova.

Starp lidmašīnas pasažieriem bija ne tikai Prigožins, bet arī viņa vietnieks Valērijs Čekalovs, kurš bija atbildīgs par "Vagner" drošības dienesta darbu, un viens no "Vagner" komandieriem Dmitrijs Utkins, no kura segvārda cēlies "Vagner" nosaukums.

Vietnē "Flight Radar" bija redzams, ka lidmašīna "Embraer Legacy 600" ar reģistrācijas numuru RA-02795, kas pieder Prigožinam, lido virs Tveras apgabala, bet pēc tam pazūd no radaru ekrāniem. Lidmašīna nogāzusies pie Bologojes rajona Kuženkinas ciema.

Krievijas mediji, atsaucoties uz ārkārtējo situāciju dienestiem, ziņoja, ka lidmašīnas nogāšanās vietā atrastas astoņu cilvēku mirstīgās atliekas.

"Telegram" kanāls "Baza" vēstīja, ka upuri ir stipri apdeguši un viņu identificēšanai varētu būt vajadzīga DNS ekspertīze. Vienam no bojāgājušajiem norauta galva.

Ar "Vagner" saistītais "Telegram" kanāls "Grey Zone" apgalvoja, ka lidmašīnu notriekusi pretgaisa aizsardzība, taču apstiprinājuma tam nav.

Trešdien apritēja divi mēneši, kopš Prigožins sāka dumpi pret Krievijas militāro vadību. Dumpja gaitā vagnerieši devās uz Maskavu, taču otrās dienas vakarā Prigožins piekrita dumpi pārtraukt. Daļa "Vagner" kaujinieku tika pārvietoti uz Baltkrieviju.

Pirmdien tika publiskots video, kurā Prigožins nofilmēts Āfrikā.

Krievijas žurnālists Andrejs Zaharovs, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņoja, ka Prigožins ar vairākiem "Vagner" komandieriem trešdien no Āfrikas atgriezies Krievijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu