"Ķelmēni" iegādāsies īpašu maizes krāsni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook

Lai iegādātos jaunu un uzņēmuma vajadzībām speciāli projektētu tuneļkrāsni rudzu maizes cepšanai, Rankas pagasta bioloģiskā zemnieku saimniecība "Ķelmēni" ir piesaistījusi finansējumu 495 000 eiro apmērā no bankas "Citadele", informēja bankas pārstāvji.

Jaunā krāsns būs īpaši piemērota rudzu maizes cepšanai un aprīkota ar klona virsmu. Tās projektēšanu veica "Ķelmēnu" saimnieks ar savu tehnisko komandu un krāsns ražotāju pārstāvjiem Čehijā. Turpat ir sākta arī krāsns būvniecība.

"Ķelmēnu" maizes ceptuves vadītāja Rūta Mūrniece skaidro, ka šobrīd maize tiek cepta divās krāsnīs, taču sasniegta gan maksimālā jaudas kapacitāte, gan jūtams inventāra tehniskais nolietojums.

Jaunā krāsns atvieglošot darbu, jo maizes izcepšanai pietiks ar mazāku darbību skaitu nekā līdz šim, klāsta Mūrniece.

Cepšanas procesā dominējošais joprojām būs roku darbs, taču, piemēram, maizes kukulīši krāsnī nebūs jāpārcilā un jāgroza. Iekārtu modernizācija ļaus arī būt elastīgākiem darbu plānošanā, lai iespēju robežās varētu samazināt darba stundas nakts laikā.

Plānots, ka jaunā tuneļkrāsns uzņēmumam ļaus efektīvāk izmantot krāsnī esošo siltumu, tādējādi samazinot enerģijas patēriņu uz vienu maizes kukuli par aptuveni 20%.

Bioloģiskā zemnieku saimniecība "Ķelmēni" atrodas Rankas pagasta Gaujasrēveļos un tirgū darbojas kopš 1993.gada. Tā attīsta noslēgta cikla bioloģisko ražošanu, audzējot rudzus, cepot maizi, kā arī ražojot un tirgojot bioloģisko lopbarību. Ik gadu saimniecība pārstrādā un maizē izcep aptuveni 800 tonnu rudzu.

Zemnieku saimniecības "Ķelmēni" apgrozījums pagājušajā gadā bija 2,538 miljoni eiro, kas ir par 21,8% vairāk nekā 2021.gadā, bet saimniecības peļņa palielinājusies par 25,5% un bija 286 457 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Zemnieku saimniecība "Ķelmēni" reģistrēta 1993.gadā, un tās vienīgais īpašnieks ir Juris Paulovičs.

Bankas "Citadele" auditētā peļņa 2022.gadā bija 42,183 miljoni eiro, kas ir par 42,3% vairāk nekā 2021.gadā. Bankas aktīvi 2022.gada beigās bija 5,12 miljardu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2022.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Bankas akcionāri ir ASV investīciju kompānijas "Ripplewood" meitaskompānija "RA Citadele Holdings LLC" un starptautisku investoru grupa (75% plus viena akcija), kā arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (25% mīnus viena akcija).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu