VIDEO Iecavas spirta rūpnīca upē novadījusi neattīrītu ūdeni. Videi nodarīts kaitējums 2540 eiro vērtībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/Facebook/Valsts vides dienests

Iecavas spirta rūpnīca SIA "I.S.D.", novadot Iecavas upē aptuveni 20 000 kubikmetrus (m3) neattīrīta ūdens, videi nodarījusi kaitējumu 2540 eiro vērtībā, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Jūlija beigās VVD konstatēja paaugstinātu organisko vielu koncentrāciju Iecavas upē. Pēc situācijas izpētes un laboratorisko analīžu rezultātu saņemšanas konstatēts, ka upei blakus esošā Iecavas spirta rūpnīca noteiktā laika periodā, dzesēšanas iekārtas bojājumu rezultātā, upē novadījusi aptuveni 20 000 m3 neattīrīta ūdens, par ko aprēķināts videi nodarītais kaitējums 2540 eiro.

Kā norāda Jalinska, laboratoriski veikto ūdens mērījumu rezultāti uzrādīja ķīmiskā skābekļa patēriņa (ĶSP) pārsniegumu upē novadītajā ūdenī jeb paaugstinātu organisko vielu klātbūtni, kā rezultātā upe noteiktā posmā bija manāmi aizaugusi ar aļģēm.

Pēc konstatētā pārkāpuma uzņēmums novērsis noplūdi, vienlaikus piesaistot vides konsultantus no SIA "VentEko", veica Iecavas upes Iecavas parka posma aļģu kunkuļu un ūdensaugu pļaušanu un novākšanu, ar mērķi stabilizēt dabiskos procesus upē.

Noslēdzot gultnes tīrīšanas darbus, ekoloģiskā situācija upē būtiski uzlabojusies un jauna apauguma veidošanās nav novērota.

Kopējais upes gultnes tīrīšanas garums ir aptuveni 1,5 kilometri.

Vienlaikus upes gultnes tīrīšanai regulāri tika analizēts izšķīdušā skābekļa daudzums upes ūdenī, kas uzskatāms par vienu no svarīgiem indikatoriem ūdenstilpes vides stāvokļa monitorēšanā. Izvērtējot iegūtos datus, secināms, ka izšķīdušā skābekļa koncentrācija atbilst BIOR rekomendācijai (>5 mg/l) par karpveidīgo zivju ūdenstilpes skābekļa koncentrāciju.

Ar mērķi uzraudzīt upes ūdens kvalitāti, VVD uzdos Iecavas spirta rūpnīcai turpmākā mēneša laikā, ar regularitāti reizi nedēļā, nodrošināt ražošanas (dzesēšanas) ūdens izplūdes testēšanu un testēšanas pārskatu iesniegšanu VVD Zemgales reģionālajā vides pārvaldē.

Jalinska piebilst, ka pret SIA "I.S.D." ir sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība, taču soda apmērs vēl tiks vērtēts.

Likumā noteiktais maksimālais soda apmērs par šāda veida pārkāpumu ir 2900 eiro.

Kā ziņots jūlija beigās, reaģējot uz iedzīvotāju ziņojumiem par iespējamu piesārņojumu Iecavas upē, VVD apsekoja upi. Pēc ekspresanalīžu ūdens testēšanas rezultātiem ķīmisko vielu klātbūtne ūdenī netika konstatēta. Tika novērots izteikti zems ūdens līmenis un savairojušās aļģes. Uz aizdomu pamata par senāk radušos piesārņojumu tika ņemti grunts paraugi, kas nodoti testēšanai.

Padziļināti pētīti situācijas apstākļi un organizēta pārbaude Iecavas upei blakus esošajā Iecavas spirta rūpnīcā. VVD veica analīzes uzņēmuma tehnoloģiskā ūdens izplūdē, to rezultāti uzrādīja paaugstinātu organisko vielu klātbūtni jeb ĶSP pārsniegumu upē novadītajā ūdenī.

"I.S.D." valdes priekšsēdētāja Līga Kasparāne informēja, ka uzņēmums veicis iekšējo sistēmu un dzesēšanas iekārtu pārbaudes. Vienā no cehiem tika atklāta nepilnīga siltummaiņa plāksnes blīvslēga veiktspēja. Dzesēšanas ūdenim rezultātā piekļuva organiskas vielas saturošs šķidrums, kas varētu būt par iemeslu paaugstinātiem ķīmiskā skābekļa patēriņa rādītājiem dzesēšanas ūdenī, kas nonāk Iecavas upē.

Pašlaik bojājumi uzņēmumā ir novērsti un "I.S.D" attīra Iecavas upi, lai stabilizētu dabiskos procesus upē un netiktu veicināta aļģu un nevēlamu procesu veidošanās, paziņoja Kasparāne.

Lai izslēgtu iespējas, ka uzņēmuma darbība turpmāk negatīvi ietekmētu ūdens kvalitāti upē un pilsētas iedzīvotāju dzīves kvalitāti, uzņēmums apņēmies veikt padziļinātas pārbaudes, tai skaitā upē esošajai florai un ūdenim, piebilda uzņēmuma vadītāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu