Zinību dienas svētku ceļvedis

Zinību diena Ādažu sākumskolā. Foto: Ieva Leiniša/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Straujiem soļiem atkal klāt ir 1. septembris jeb Zinību diena. "Apollo.lv" apkopojis svarīgāko, kas jāzina par laikapstākļiem, drošību un Zinību dienas svētku programmu vairākās Latvijas pilsētās, lai svētki būtu izdevušies gan skolēniem, gan viņu vecākiem!

Laika prognoze

Piektdien, 1.septembrī, Latvijā palaikam spīdēs saule, Kurzemē saglabāsies mākoņaināks un lietaināks laiks, prognozē sinoptiķi.

Naktī vēl daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms stiprs lietus un iespējams pērkona negaiss.

Dienā tikai dažviet gaidāms īslaicīgs lietus, vairāk nokrišņu būs Kurzemē, kur iespējamas arī pērkona lietusgāzes. Dienvidu, dienvidrietumu vējš. Maksimālā gaisa temperatūra būs +16..+21 grāds.

Rīgā gaidāms daļēji saulains laiks, pārsvarā bez nokrišņiem. Pūtīs mērens dienvidu, dienvidrietumu vējš. Gaisa temperatūra +14 grādi no rīta un +19 grādi pēcpusdienā.

Atcerieties par drošību!

Ar drošības padomiem, kas jāatceras ceļā uz skolu, dalās Valsts policija un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

Likumsargi aicina vecākus rūpīgi izplānot drošu maršrutu, kas mērojams no mājām līdz skolai un atpakaļ. Lai bērns vieglāk atcerētos maršrutu, ieteicams to sadalīt vairākos posmos un izcelt svarīgākās detaļas un objektus jeb orientierus, kas bērnam var palīdzēt atcerēties maršrutu.

Tāpat nepieciešams bērniem pastāstīt par rīcību, ja sanāk apmaldīties un kur meklēt palīdzību, ja tā ir vajadzīga. Ne mazāk svarīgi ar bērnu pārrunāt arī par drošību ceļu satiksmē.

Arī mediķi aicina vecākus būt uzmanīgiem un atbildīgiem, piedaloties satiksmē kopā ar bērniem. Kā uzsver neatliekamās medicīnas ārste Ieva Tīruma, katru gadu, bērniem atsākot skolas gaitas, NMPD izsaukumu skaits uz ceļu satiksmes negadījumiem, kuros cietuši 3-18 gadus veci bērni saglabājas nemainīgi liels.

80-100 izsaukumi ik gadu tieši septembrī jeb vidēji 3 nelaimes gadījumi uz ceļa dienā.

Aizved savējos uz restorānu un palīdzi citiem tikt uz skolu!

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija 1. septembrī aicina ģimenes doties svētku pusdienās vai vakariņās uz kafejnīcām un restorāniem, kuri iesaistījušies labdarības akcijā "Aizved savējos uz restorānu - palīdzi citiem tikt uz skolu!".

Akcijas rezultātā ziedotie līdzekļi tiks izmantoti, lai palīdzētu gatavoties skolai 120 skolas bērniem, kuri aug SOS bērnu ciematu paspārnē esošajās ģimenēs un SOS jauniešu mājās. Kopumā šī gada akcijā piedalās 95 restorāni un kafejnīcas, kuru sarakstu vari meklēt šeit.

Svētki skolēnam! Brīvdiena vecākiem?

Lielākā daļa vecāku noteiki vēlas būt līdzās savām atvasēm, pavadot viņus skolas gaitās. Kā intervijā raidījumā "Rīta Panorāma" dienu pirms 1. septembra norādīja Pusaudžu resursu centra speciāliste Romija Krēziņa, vecāku klātbutne ir svarīga.

"Tomēr, ja bērns izrāda ļoti skaidru nevēlēšanos, tad vecākiem tomēr vajadzētu palikt mājās. Kamēr bērns neceļ iebildumus, vecākiem vajadzētu būt klāt svētkos."

Protams, 1. septembris tomēr ir darba diena, tādēļ došanos līdzi uz mācību iestādi var apgrūtināt darba pienākumi.

Likums nenosaka, ka 1. septembrī darba devējam būtu jāpiešķir brīvdiena vecākiem, kuru bērni uzsāk skolas gaitas, bet darba devējs var paredzēt labvēlīgākus noteikumus.

"[Tā pat] arī valsts vai pašvaldības institūcija var piešķirt vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1. — 4.klasē. Visbiežāk darba devēji ir saprotoši un piešķir brīvu darba dienu darbiniekiem, kuru bērni iet 1.- 4. klasē," portālam "mammamuntetiem.lv" skaidro Kaspars Rācenājs, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības jurists un konsultants darba tiesību jautājumos.

Sabiedriskais transports Rīgā bez maksas

E-taloni vai koda biļetes Rīgas autobusos, trolejbusos un tramvajos 1. septembrī nav jāreģistrē.

Rīgas pašvaldība aicina vecākus, kuru bērni jau ir patstāvīgi, apmācīt un iedrošināt skolēnus doties uz skolu ar sabiedrisko transportu, jo Rīgas pašvaldības sabiedriskais transports visiem pirmskolas vecuma bērniem un skolēniem līdz 12. klasei ir bez maksas. 

Zinību dienas svinības Rīgā

Rīgas pašvaldība kā jau katru gadu ir sagatavojusi plašu svinību programmu!

Plānots repa minifestivāls Vērmanes dārzā, dažādu žanru koncerti Nordeķu parkā, muzikālas norises Rātslaukumā,  kultūras programma arī Pļavnieku kultūrtelpā "Strops", kā arī durvis vērs interešu izglītības centri.

"Rīgas Jūgendstila centrs" plkst. 13.00 un 15.00 piedāvā ekskursijas ar muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" projektu vadītājas Ivetas Sproģes stāstījumu par skolu arhitektūru 20. gs. sākumā Rīgā. Dalība ekskursijā ar ieejas biļeti muzejā.

Latvijas Nacionālais dabas muzejs aicina piedalīties radošajā darbnīcā un izmēģināt spēkus uzdevumu trasītē "Zinātkārais lapsēns". Visām ģimenēm ar pirmklasniekiem - ieeja muzejā 1.septembrī būs bez maksas!

Rīgas Motormuzejā tiks atklāts Satiksmes drošības mēnesis! No plkst. 12.00 līdz 17.00 notiks dažādas informatīvas un izglītojošas aktivitātes programmā "Drošs ceļš uz skolu". Skolēniem bez maksas būs pieejama arī spēle satiksmes drošības vēstures izzināšanai.

Zinību dienas svinības Latgalē

Daugavpils BJC "Jaunība" aicina skolēnus un viņu vecākus kopā svinēt Zinību dienu pasākumā "Skola sauc", kas notiks Dubrovina parkā no plkst. 12.00 līdz 15.00. Būs iespēja baudīt BJC "Jaunība" radošo kolektīvu priekšnesumus, darboties radošajās darbnīcās, iepazīt plašo interešu izglītības programmu klāstu un reģistrēt skolēnus dalībai kādā no tām.

Daugavpils inovāciju centrā no plkst. 13.00 līdz plkst. 16.00 notiks radošās un izglītojošās aktivitātes, būs iespēja iepazīties ar Inovāciju centra aktivitāšu piedāvājumu bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Notiks izglītojošas radošās darbnīcas, kurās ikviens varēs atklāt aizraujošo zinātnes pasauli.

Latgales medicīnas centrs 874 pirmklasniekiem, kas šogad uzsāk skolas gaitas kādā no Daugavpils pilsētas izglītības iestādēm, dāvinās atstarotājus, lai parūpētos par bērnu redzamību, ejot uz skolu un no tās, kā arī veicinātu izpratni par satiksmes drošību.

Latgales vēstniecības "Gors" neilgi pēc Zinību dienas aicina iepazīt BIKIBUKA pasauli, ko 3.septembrī atklās bezmaksas koncerts bērniem "BikiKONCERTS" un 101 m garā izstāde "BikiMETRS". Koncerta programmā ir iekļautas bērniem un vecākiem jau iemīļotas un zināmas dziesmas - "Kartupeli, kartupeli", "Zaķīšu pirtiņa", "Saulīte ar zobiem", kā arī BikiGRUPAS veidotas oriģināldziesmas tieši šim projektam.

Rēzeknes Latgales Kultūrvēstures muzejs no plkst. 11 aicina ikvienu doties aizraujošā un izglītojošā ceļojumā mākslas pasaulē kopā ar Mākslas centru "Noass" (Latvija), kas sadarbībā ar mākslas studiju "Fargefabrikken" (Norvēģija) radījuši ceļojošu laikmetīgās mākslas izstādi bērniem un jauniešiem.

Jēkabpilī Zinību dienas svinības notiks Kena parkā no plkst. 18.00 līdz plkst. 19.30 un apmeklētājiem būs pieejamas dažādas spēles, kā arī balonu figūru, sejiņu apgleznošanas, spīdumu tetovējumu veidošanas darbnīcas un citas aktivitātes.

Zinību dienas svinības Zemgalē

Jelgavā no plkst. 18.00 līdz 20.00 Pasta salā darbosies vairāk nekā 15 aktivitāšu vietas, kur iestādes un organizācijas iepazīstinās ar piedāvājumu skolēniem un aicinās iesaistīties radošās aktivitātēs. Pasākuma otrajā daļā no plkst. 20.00 līdz 22.30 skolēni varēs baudīt muzikālu performanci no 3Live Project kopā ar [Ex] da Bass.

Bauskas Rātslaukumā plkst. 12.40 ar koncertu sanākušos priecēs Avéi, bet plkst. 14.00 uz svētku skatuves kāps Būū. Svinības Bauskas Rātslaukumā sāksies jau no plkst.12.00, kad skolēni varēs nodoties dažādām izklaides iespējām, ko piedāvās izbraukuma atrakciju parks "Activepark". No plkst. 12.00 uz radošu darbošanos gaidīs Bauskas Bērnu un jauniešu centrs.

Rundāles pils muzejs plkst. 14.30 aicina ģimenes ar bērniem uz starptautiskajai izstādei "Ziedošie gobelēni" veltītu pēcpusdienu, kurā bērni varēs pētīt senus franču gobelēnus un izmēģināt vienu no aušanas tehnikām. Digitālās spēles pavadonis - austs papagailis - aicinās vērīgāk ieskatīties gobelēnos, meklējot tajos attēlotos dzīvniekus, putnus un augus, mācoties tos atpazīt un saprast to nozīmi.

Zinību dienas svinības Vidzemē

Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) Salaspilī no 15.00 līdz 20.00 aicina apmeklētājus uz NBD dzimšanas dienas ballīti "Prieks ir ŪDENĪ!" Svētku pēcpusdienā dārzu piepildīs daudz un dažādas jautras atrakcijas un spēles, tostarp iespēja pētīt un izzināt dīķa iemītniekus BOTANIA mobilajās teltīs, bet laivošanas stacijā "Dīķa spogulī lūkoties" kopā ar Māri Olti būs iespēja doties ekspedīcijā caurspīdīgās laivās, lai ielūkotos zemūdens pasaulē.

Valmierā

No plkst. 12.00 līdz 16.00 Ziloņu ielā norisināsies #PirmaisValmierā. Būs eksperimentu šovs, Leriix ilūziju šovs, fotostūrītis un iespēja iestiprināties ar street food.

No plkst. 12.00 līdz 15.00 notiks "Zinību diena - Citāda skola" Valmieras muzeja teritorijā! Valmieras muzejs aicina atklāt pils noslēpumu, atbildi meklējot dārgumu kartē. Iesaistoties uzdevumos, kurus būs jāveic dažādās vietās muzeja apkārtnē. Valmieras muzeja apmeklējums ģimenēm ar bērniem 1. septembrī ir bez maksas.

Plkst. 19.00 priecēs Latvijas alternatīvā roka grupa "Sudden Lights" ar koncertu #PirmaisValmierā Valmieras Kultūras centrā! Pēc tam - diskotēka ar DJ BERNADETA. Pirmsskolas vecuma bērniem, skolēniem un studentiem ieeja ir bez maksas, uzrādot skolēna/ studenta apliecību un saņemot ieejas karti Valmieras Kultūras centra kasē; biļetes cena: 10 EUR.

Valmiermuižas alus virtuves terasē no plkst. 10.00 līdz 19.00 būs Zinību dienas svētku mielasts un rotaļas. Īpaši padomāts par maltīti bērniem, kas, protams, nozīmē arī svētku kūku piedāvājumu. Būs lielās galda spēles, GARDU MUTI zelteru etiķešu zīmēšanas un īslaicīgo tetovējumu darbnīca.

Pie Strenču Kultūras centra no plkst.19.00 notiks vasaras jautrais, muzikālais koncertšovs bērniem "Uz balli ielūdz Adamsu ģimenīte". Muzikālā koncertšova stāsts būs par Mortīciju un Gomesu, kuri nezina, kā iepriecināt savu meitu Vensdeju, kad viņa brīvlaikā atgriezusies no mācībām Nevermoras akadēmijā.

Siguldas jauniešu iniciatīvu centru "Mērķis" Raiņa parkā no plkst. 15.00 aicina piedalīties Zinību dienas pasākumā "Piln-piedziņa". Bērniem un jauniešiem būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs un noskaidrot par interešu izglītības iespējām novadā, būs skatāmi deju priekšnesumi, varēs piedalīties viktorīnās un, iespējams, laimēt balvas.

Lēdurgas estrādē no plkst. 19.00 varēs apmeklēt pasākumu "Back 2 School Party" – diskotēku bērniem, vecākiem un vecvecākiem.

Zinību dienas svinības Kurzemē

Ventspils zinātnes centrs VIZIUM no plkst. 13. līdz 16. aicina 1. - 5. klašu skolēnus piedalīties atraktīvā erudīcijas pasākumā "Zināšanu medības", kurā trakais zinātnieks būs sagatavojis QR kodu medības ar dažādiem interesantiem uzdevumiem.

Liepājas Bērnu un jaunatnes centrs (LBJC) no plkst. 12. līdz 15. Jūrmalas parkā, pie bērnu rotaļu laukuma, aicina uz ikgadējām svētku svinībām "Vēl viens jaunais gads". Svētku laikā būs iespēja klausīties un skatīties mūzikas un dejas priekšnesumus, piedalīties dažādās radošās darbnīcās, kā arī piedalīties vēl citās jautrās aktivitātēs.

Jaunmoku pilī un tās teritorijā no pl. 11.00 līdz 19.00 aicina iezvanīt jaunā mācību gada sākumu, atraktīvi pavadot laiku ģimenes un draugu lokā.

Izmantojot īpaši veidotu uzdevuma lapu, pastaigas laikā Mežaparka takā ik uz soļa varēs atklāt stāstus par putniem, to čivināšanu, seniem kokiem, kā arī satikt mazos, mistiskos parka iemītniekus.

Būs arī iespēja piedalīties orientēšanās spēlēs, izmēģināt Meža šahu, apskatīt dažādas izstādes un atklāt "Zaļā meža melnos stāstus" pils Piena mājas pagraba izlaušanās istabā.

Aktivitātes bezmaksas, visiem pirmklasniekiem ieeja muzejā bezmaksas, pārējiem pēc cenrāža.

Tukuma pilsētas Kultūras namā plkst. 18.00 Zinību dienu sagaidīs ar grupas "Punktiņi" koncertu.

Tukuma Pils tornī no 1. septembra skatāma izstāde "Ābecē uz vāka šodien gailis dzied", kas ietverta ekspozīcijā "Savējo stāsti, ne svešo". Nelielā izstāde veidota saistībā ar Zinību dienu un pirmo skološanās mēnesi, un veltīta lasītprasmes apgūšanas pirmmācības grāmatai - Ābecei.

Jaunpils pils zaļajā laukumā no plkst. 11.00 līdz 15.00 būs aktivitātes gan mazākiem skolniekiem, kas tikko uzsākuši skolas gaitas, kā arī lielie varēs pārbaudīt savas zināšanas- prāta spēlēs!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu