VIDEO Krievijas militārās nozares uzņēmējs strādājis "Latvijas dzelzceļam" piederošā uzņēmumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Latvijas dzelzceļš" izkārtne pie ieejas stacijā.
"Latvijas dzelzceļš" izkārtne pie ieejas stacijā. Foto: Zane Bitere/LETA

Viena no augstākajām Krievijas kara mašīnas amatpersonām ir Aleksejs Krivoručko. Ilgus gadus nepamanīts bijis fakts, ka, būdams Kalašņikova koncerna akcionārs, viņš vairākus gadus strādājis Latvijas uzņēmumos.  TV3 raidījums "Nekā personīga" pēta, vai Krivoručko šajos uzņēmumos vēl ir saglabājusies kāda ietekme.

Laikā ap Krimas aneksiju viņam piederēja arī daļas Latvijas dzelzceļa nozares firmās.

Video: "Nekā personīga" sižets

Aleksejs Krivoručko kopš 2018. gada ir Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu vietnieks. Pirms tam bija lielākais ieroču ražotāja "Kalashnikov Group" akcionārs. Vēl pirms pilna mēroga kara sākuma viņš bija iekļauts Eiropas Savienības un ASV sankciju sarakstos par krievu opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšanu. Jau pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Navaļnija komanda Krivoručko raksturoja kā vienu no cilvēkiem, kas visvairāk ieguvis no kara.

Jau 2010. gadā Krivoručko vārds parādījās arī Latvijas Uzņēmumu reģistrā. Viņš kļuva par uzņēmuma SIA "L-ekspresis" padomes priekšsēdētāja vietnieku.

Cilvēki, kas ar viņu vienlaicīgi atradās padomē, tagad apgalvo, ka nekad Krivoručko nav satikuši. Saskaņā ar Uzņēmuma reģistra datiem, apmēram pusgadu līdz ar Krivoručko padomē atradās finansists Valdis Siksnis. Taču viņš noliedz, ka būtu strādājis kopā ar Krivoručko.

Uzņēmuma īpašnieki "L-ekspresī" slēpās aiz garām firmu ķēdēm. Viena no tādām ķēdēm noslēdzās Igaunijas uzņēmumā "Stardust Management". Igauņu uzņēmumu reģistra dati liecina, ka kompānija uz pusēm piederēja Aleksejam un Jekaterinai Krivoručko.

Ap 2014. gadu uzņēmumā mainījās īpašnieku struktūra, bet Krivoručko padomē darbu turpināja. Uzņēmuma tagadējā vadība apstiprina, ka viņš slēpās aiz Kipras ofšora "Seaden Holdings". Rakstiskās atbildēs tā uzsver, ka tolaik nekādu bažu par Krivoručko saistību ar militāro industriju nebija, jo viņš bija pazīstams kā pieredzējis dzelzceļa nozares pārstāvis. 2015. gadā viņš pazuda no uzņēmuma padomes, ap 2017. gadu visa kontrole nonāca vietējo uzņēmēju rokās.

"L-ekspresis" jau kopš 90. gadiem nodarbojās ar starptautisko pasažieru vilciena Rīga-Maskava un Rīga-Sanktpēterburga organizēšanu. Tiesa gan, formāli ar to nodarbojās valsts uzņēmums "LDz Cargo", kurš no "L-ekspreša" nomāja pasažieru vagonus.

Pandēmijas sākumā starptautiskie pasažieru pārvadājumi apstājās. Pēc tam karš to atjaunošanu padarīja neiespējamu. Taču L-ekspresī darbs turpinās. Te remontē vilcienu vagonus. Tāpat šeit tiek likti kopā arī jaunie Latvijas pasažieru vilcieni, kurus "Škoda" šurp atved izjauktā veidā.

Krivoručko atrodams vēl kādā Latvijas uzņēmumā. "Euro Rail Trans" lielākais akcionārs kopš dibināšanas bija Krievijas dzelzceļa meitasuzņēmums. Otrs dibinātājs bija SIA “Transtrade Riga,” kurā starp akcionāriem bija arī Krivoručko. 2014. gadā vietējo uzņēmēju grupa, kurā bija arī Andris Šķēle un Ainārs Šlesers, atpirka mazākuma akciju paketi. Krivoručko padomi atstāja, valdē nāca Šlesers.

"Nekā personīga" uzrunāja Aināru Šleseru, kurš arī noliedz pazīšanos ar Krivoručko. “Nepazīstu šādu cilvēku. (..) Es viņu nezinu,” raidījumam atbildēja Šlesers.

Personas, kas piedalījušās darījumā, stāsta, ka sarunas notikušas nevis ar Krivoručko, bet Maksimu Liksutovu. Viņš ir Maskavas vicemērs, Krivoručko draugs.

Krievijas opozīcijas prese vēsta, ka gan Liksutovs, gan Krivoručko cieši saistīti ar diviem mafioziem oligarhiem Andreju Bokarevu un Iskandaru Mahmudovu. Viņiem tagad tiek Maskavas domes transporta iepirkumi, abi paralēli kļuvuši par militāro rūpnīcu īpašniekiem. Abi minēti tiesībsargu izmeklēšanās Vācijā un Spānijā saistībā ar krievu organizētās noziedzības naudas atmazgāšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu