"Drosme sasveicināties": aicina jauniešus sveicināt citam citu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: oneinchpunch/Shutterstock

Septembrī programma "MOT Latvija" īsteno kampaņu "Drosme sasveicināties", atgādinot sasveicināšanās būtisko nozīmi un mudinot jauniešus un sabiedrību kopumā sākt sveicināt vienam otru, neatkarīgi no valodas, rases, ārējā izskata vai citām atšķirībām, informēja programmas trenere, mārketinga vadītāja Rita Pētersone.

Reizēm ir vajadzīga liela drosme, lai ieskatītos acīs un pasveicinātu kādu, kuru pazīstam, nemaz nerunājot par tiem, ko nepazīstam - skolasbiedru, kaimiņu, pārdevēju vai sētnieku pagalmā. Saruna un viens pateikts vārds otram cilvēkam var būt dienas labākais notikums. Tieši ar sveicienu sākas sarunas, draudzība, mīlestība un beidzas vientulība, naids, bēdas, un tāpēc ikviens septembrī tiek aicināts pasveicināt apkārt esošos un tādējādi veicināt iekļaujošu vidi, klāsta kampaņas rīkotāji.

Bērnu un pusaudžu psihiatre, Pusaudžu centra vadītāja Anete Masaļska atzīmēja, ka būt pamanītam ir cilvēka pamatvajadzība.

"Diemžēl, Latvijas sabiedrībā un jo īpaši jauniešu vidū, mēs otrā ne tikai neieklausāmies, bet bieži pat neievērojam. Jaunieši saskata iekļaušanu kā aktuālu problēmu, jūt mentālās veselības izaicinājumus, bet arvien mazāku nozīmi piešķir sveicienam.

Biežāk pilnībā pieņemt citus spēj jaunieši ar ļoti labu mentālo veselību, tāpēc iekļaušanas procesā ļoti svarīga loma ir tieši vecākiem un vienaudžu videi," sacīja Masaļska.

Septembrī sveicināšanas nozīme tiks uzsvērta "MOT" tīklā iesaistītajās skolās, medijos un sociālajos tīklos, kā arī "Caffeine" kafejnīcās no 18. līdz 24.septembrim tiks piedāvāta īpašā "Čau!" kafija.

"MOT" mērķis ir veidot atvērtu, drošu sabiedrību, kurā tiek iekļauti visi. Pašlaik programmā ir iekļauti 18 000 jauniešu 43 Latvijas pilsētās. "MOT" nodarbībās skolās no 7.-9. klasei iekļaušana ir viena no pamatprasmēm un tiek trenēta katrā no 12 nodarbībām trīs gadu ciklā. Tēmas aktualitāti apstiprina arī tas, ka aizvien vairāk brīvprātīgo iesaistās programmā, strādājot kā brīvprātīgie "MOT" treneri. Šogad apmācības beiguši 100 jauni treneri, kopējam brīvprātīgo "MOT" treneru skaitam sasniedzot jau iespaidīgu 400 "MOT" treneru skaitu, kuri brīvprātīgi darbojas 80 skolās visā Latvijas teritorijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu