TVNET GRUPA piedzīvo līdz šim ilgāko hakeru kiberuzbrukumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Askhat Gilyakhov/Shutterstock

TVNET GRUPA kopš vakardienas, 4. septembra, piedzīvo līdz šim ilgāko DDoS jeb pakalpojumu atteices uzbrukumu. Pateicoties labi sagatavotai aizsardzībai, TVNET GRUPAI ir veiksmīgi izdevies atvairīt "haktīvistu" centienus traucēt grupas portālu darbību. 

Kā norāda TVNET GRUPAS IT nodaļas vadītājs Ansis Auders-Zaļaiskalns, kopš 4. septembra agra rīta TVNET GRUPA piedzīvo kārtējo Krievijas hakeru kiberuzbrukumu, kas tika veiksmīgi atvairīts, un, lai arī uzbrukums tika atsākts pirmdienas vakarā un turpinās vēl aizvien, TVNET GRUPA ir veiksmīgi sagatavojusies ar daudzpakāpju aizsardzības sistēmām un procesiem, lai likvidētu šādus kiberuzbrukumus.

"Uzbrucēji izmanto dažādu paveidu DDoS uzbrukumus, mērķējot tos uz mūsu portāliem. Šie primitīvie mēģinājumi visi ir bijuši neveiksmīgi, un TVNET GRUPA arvien turpinās uzlabot savas automatizētās aizsardzības sistēmas, lai arī turpmāk šādi uzbrukumi neietekmētu uzņēmuma darbību," norāda Auders-Zaļaiskalns.

TVNET galvenais redaktors Toms Ostrovskis uzsver, ka kiberuzbrukumi TVNET GRUPAI nenotiek ne pirmo, ne otro vai trešo reizi, īpaši kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā.

"Tomēr gribu uzsvērt, ka pats fakts nav iemesls mums pašiem lepoties, kaut arī zinām uzbrucējus – prokrievisks "hakeru" grupējums. Arī fakts, ka vēl arvien esam pieejami lasītājiem nu jau vairāk kā 17 stundas kopš uzbrukuma sākuma, nav iemesls mums uzsist sev pa plecu, jo “uzlauzt” var jebkuru lapu, sistēmu, tīklu, tikai vajadzīgs pienācīgs sagatavošanās laiks un zinoši aktīvisti.

Šādi kibernoziedznieki ir Kremļa spēka struktūrās integrēti izpildītāji, kuri pilda dotos uzdevumus, - viņu mērķis ir apgrūtināt tehnisko infrastruktūru Ukrainas atbalstītājiem NATO valstīs, arī Latvijā - un kas gan var būt vēl pateicīgāks mērķis kiberuzbrukumu publicitātei par lielākajiem medijiem kā TVNET GRUPA, jo uzbrukuma veiksmes rezultātā to pamanīs visi.

Tas tikai stiprina mūsu pārliecību, ka Krievija ir morāli bankrotējusi valsts, kurai nav vietas civilizētajā pasaulē, kamēr tā pati nepierādīs pretējo," norāda Ostrovskis.

DDoS mērķis – pārpludināt mājaslapas serverus ar milzīga apjoma pieprasījumiem no ārpuses, cenšoties panākt, lai mājaslapas serveri netiktu galā ar šiem pieprasījumiem un lapa vienkārši nebūtu pieejama publiski.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" TVNET norādīja, ka intensīvākie ārvalstu haktīvistu uzbrukumi valsts, finanšu un veselības aprūpes sektora iestādēm, kā arī medijiem bija vērojami vakar. Šobrīd piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumi turpinās pret vairākām Latvijas valsts iestādēm, taču tiek veiksmīgi atvairīti.

"Lai arī uzbrukumu intensitāte ir mazinājusies, jārēķinās, ka politiski motivēta uzbrucēju interese par Latvijas resursiem turpinās saglabāties, attiecīgi sistēmu uzturētājiem jārūpējas par resursu savlaicīgu atjaunināšanu un jāseko līdzi drošības rekomendācijām. Gadījumos, ja ir nepieciešams atbalsts incidenta izmeklēšanā, seku novēršanā un prevencijas plānošanā, aicinām sazināties ar CERT.LV komandu," norāda institūcija.

Jau vēstīts, ka pirmdien vairāki Krievijas atbalstīti "haktīvistu" grupējumi pirmdien veic plaša mēroga kiberuzbrukumus pret iestādēm valsts, finanšu un veselības aprūpes sektorā.

Tāpat tika fiksēta tīmekļvietņu izķēmošana, izmantojot ievainojamību mērķa sistēmās, kā arī novēroti iespējami destruktīvi uzbrukumi veselības aprūpes nozarei.

"Cert.lv" aicina sazināties ar institūcijas komandu gadījumā, ja ir nepieciešams atbalsts incidenta izmeklēšanā, seku novēršanā un prevencijas plānošanā. Par fiksētiem kiberuzbrukumiem iespējams ziņot "Cert.lv", zvanot uz 67085888 vai rakstot uz "cert@cert.lv".

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu