Nākamnedēļ notiks "Dažādo kurpju diena"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: www.shutterstock.com

Nākamajā nedēļā, 15. septembrī, plkst. 11 notiks "Dažādo kurpju diena", kuras laikā iedzīvotājus aicinās veicināt deinstitucionalizācijas mērķa grupu iekļaušanu sabiedrībā, informēja pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Līdz šim ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu deinstitucionalizācijas projektu gaitā Latvijā izveidotas vairāk nekā 130 sabiedrībā balstītu pakalpojumu sniegšanas vietas -

grupu dzīvokļi, specializētās darbnīcas un dienas aprūpes centri cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, dienas aprūpes un sociālās rehabilitācijas centri bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, mājas, kurās dzīvot ārpusģimenes aprūpē palikušiem bērniem.

Tomēr sabiedrības aizspriedumi un noraidoša attieksme ir lielākā barjera deinstitucionalizācijas mērķa grupām veidot dzīvi ārpus institūcijām un iekļauties sabiedrībā. Lai to varētu pilnvērtīgi īstenot arī Latvijā, sabiedrībai jāapzinās, ka katrs cilvēks ir vērtība, kurš nevis jāpaslēpj tālu prom no citu skatieniem, bet jāuztver kā līdzīgs, palīdzot viņam integrēties.

Labklājības ministrija kampaņā "Iekāp otra kurpēs!" aicina ikvienu iejusties līdzcilvēku situācijā un uzsvērt nevis atšķirīgo, bet gan kopīgo. Kampaņas centrālais notikums - "Dažādo kurpju diena" - būs aicinājums ikvienam Latvijas iedzīvotājam paust savu atbalstu deinstitucionalizācijas mērķa grupām un parādīt to arī citiem, uz visu dienu vai kādu brīdi uzvelkot katrā kājā atšķirīgu apavu un tiem, kuri pauž izbrīnu, atgādinot: katrs vēlas būt saprasts un pieņemts, un atšķirīgais mūsos nav iemesls atstumt un novērsties.

Pasākuma laikā būs iespējams ieskatīties deinstitucionalizācijas procesā Latvijā, uzzināt par Eiropas Savienības vīziju - sabiedrības dažādība, domājot par katra cilvēka lomu un iespējām sabiedrībā. Tāpat notiks vides mākslas objekta - lielizmēra kurpju - kopīga izkrāsošana, notiks radošā darbnīca kopā ar fondu "Rūpju bērns", iepazīšanās ar piecpadsmit mērķa grupu cilvēkstāstiem, kā arī būs iespēja sarunai ar deinstitucionalizācijas politikas veidotājiem, ekspertiem un mērķa grupām.

Pasākumu vadīs improvizācijas teātra aktrise, bērna ar invaliditāti mamma Anete Bendika, Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks, Eiropas Komisijas Pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks un politikas nodaļas vadītājs Andris Kužnieks, Rīgas domes sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors, deinstitucionalizācijas mērķa grupas un to pārstāvošās biedrības, skolēni.

Pasākums notiks Vērmanes dārzā, bet sliktu laikapstākļu gadījumā norises vieta var tikt mainīta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu