Vāc parakstus par troksni regulējoša Naktsmiera likuma ieviešanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: siriwat sriphojaroen/Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par troksni regulējoša Naktsmiera likuma ieviešanu.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Maija Krastiņa. Viņa skaidro, ka Rīgas pašvaldības policija 2022. gadā saņēma 10 077 iedzīvotāju iesniegumus par trokšņošanu, tomēr problēma ir aktuāla arī citās pilsētās.

Iedzīvotāju naktsmieru traucē "izklaides vietas, kas ducina basus līdz rītausmai, terases, kuru skandas skan visu nakti, pasākumi un koncerti bez skaņas un laika ierobežojumiem, motocikli, kas dārdina savus izpūtējus, un visādi citi trokšņi, kas traucē naktsmieru", uzskaita Krastiņa.

Ja dažādu saimniecisko un citu troksni kaut cik regulē likums, tad šāda veida izklaides trokšņus neierobežo gandrīz nekas, un iedzīvotājiem nav pietiekamas aizsardzības pret troksni naktī, apgalvots iniciatīvā.

2022. gada vasarā neliela rīdzinieku grupa sāka vākt parakstus pret nakts troksni un par naktsmieru. Jautājums tika aktualizēts, panākot grozījumus likumā, paredzot sodīt juridiskas personas par sabiedriskās kārtības traucēšanu. Teorētiski tas pieļaujot iespēju sodīt arī par trokšņošanu, taču praktiski daudzi paliek nesodīti un turpina trokšņot, pausts idejas aprakstā.

Jūlijā Rīgas pilsēta veica dažādus grozījumus saistošajos noteikumos attiecībā pret terasēm, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šos grozījumus vēl nav apstiprinājusi. Saeimā drīzumā beigs izskatīt likumu par publiskajiem pasākumiem, tomēr grozījumos paredzētās izmaiņas, visticamāk, nebūs efektīvas, prognozē Krastiņa. Tikmēr Ekonomikas ministrijas vadībā 2023.gada jūnijā ir izveidota darba grupa, lai izstrādātu priekšlikumus paaugstināta trokšņa ierobežošanai. "Taču šī darba grupa sastāv galvenokārt no pašiem trokšņotājiem, un iedzīvotāju tiesības nav šīs grupas prioritāte. Savukārt motociklu trokšņu risinājums kavējas jau gadiem, neskatoties uz solījumiem atrisināt. Solījumi, likumi un regulējumi ir, bet naktsmiera gadiem ilgi un joprojām nav," norāda iniciatīvas pieteicēja.

Tāpēc deputāti tiek aicināti sākt darbu pie Naktsmiera likuma, kas noteiktu, ka naktsmiers iestājas plkst. 23 un ilgst līdz 6, un lai tas kalpotu kā "lietussarga likums" visiem šīs jomas saskaldītajiem regulējumiem. Šā likuma mērķis būtu pasargāt ikviena iedzīvotāja tiesības uz naktsmieru, miegu un atpūtu nakts laikā.

Krastiņa uzsver, ka trokšņa negatīvā ietekme ir ne tikai traucēklis iedzīvotāju mieram un labsajūtai. Pētījumi liecina, ka noteiktu trokšņa lielumu sliekšņu pārsniegšana miega laikā kaitīgi ietekmē arī iedzīvotāju veselību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu