Ko "Celtics" komandai dos Porziņģis? NBA izceļ galvenos aspektus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: FIBA.com

Ilggadējais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) apskatnieks Džons Šūmans NBA.com mājas lapā publicētajā rakstā izcēlis galvenos aspektus, kuros Bostonas "Celtics" komandai palīdzēs Kristaps Porziņģis.

Jūnija otrajā pusē Bostonas "Celtics" trīs komandu darījumā ieguva Kristapu Porziņģi, atvadoties no ilggadējā saspēles vadītāja Markusa Smārta.

Šūmans savā rakstā ir izcēlis piecus aspektus, kuros Porziņģa arsenāls "Celtics" komandā iederēsies kā "cimds uz rokas".

Pirmkārt, apskatnieks izceļ Porziņģa spēju realizēt statiskus metienus pēc piespēles. Aizvadītajā sezonā 27,2% no "Celtics" uzbrukumiem noslēgušies ar statiskiem metieniem pēc piespēles (spot up), kas viņiem šajā rādītājā deva pirmo vietu līgā. Arī šādu metienu realizācija "Celtics" bijusi trešā labākā komanda visā NBA.

"Porziņģis "spot up" uzbrukumos guva 22% no saviem punktiem. Viņš ir liela izmēra mērķis, kurš tālmetienus var izpildīt arī dažus soļus aiz līnijas. Pat ja viņam nav daudz vietas, lai izpildītu metienus, viņš spēj realizēt metienus pāri gara auguma sedzējiem. Pēdējo trīs sezonu laikā Porziņģa precizitāte statiskos tālmetienos (36,7%) ir bijusi labāka nekā Smārtam (34,2%)," rakstīja Šūmans, norādot, ka Porziņģis var ar driblu uzbrukt pārlieku agresīviem mēģinājumiem viņu segt uz tālmetiena līnijas.

Otrkārt, Šūmans norāda, ka "Celtics" Smārta personā ir pazaudējusi savu labāko spēles veidotāju, bet Porziņģis Bostonas vienības uzbrukumam piedod papildus punktu guvēju, kurš var trāpīt arī no pustālās distances, kas gan netiek uzskatīta par efektīvu zonu, no kuras gūt punktus.

Treškārt, tiek izcelta bostoniešu atturēšanās no uzbrukumu veidošanas, izmantojot spēli postā. Visa "Celtics" komanda pērn caurmērā 3,8 reizes spēlē pretinieku grozam uzbrukusi no groza. Porziņģis viens pats aizvadītajā sezonā to darīja četras reizes mačā.

"Tas gan nav daudz, bet Porziņģis metienus no posta izpildīja ar 61% precizitāti, kas bija otrs labākais rādītājs aiz Nikolas Jokiča. Viņš uzbrukumos no posta biežāk nekā Jokičs tika pie soda metieniem," raksta Šūmans.

Visbeidzot, Šūmans apskata arī Porziņģa ietekmi uz Bostonas aizsardzību. Kā zināms, Smārts, no kura Porziņģa darījumā nācās šķirties "Celtics" vienībai, tika atzīts par 2021./2022. gada regulāras sezonas labāko aizsardzības spēlētāju.

Protams, Smārts un Porziņģis, ņemot vērā viņu pozīcijas laukumā, ir fundamentāli atšķirīgi spēlētāji arī aizsardzībā. Tomēr Porziņģis ir vienīgais spēlētājs 44 gadu laikā kopš NBA ir ieviesta trīspunktu līnija, kuram vienas sezonas ietvaros vidēji mačā izdevies trāpīt divus tālmetienus un bloķēt 1,5 pretinieku metienus.

"Viņš ar savu mobilitāti "pick and roll" situācijās spēs ierobežot pretinieku perimetra spēlētājus, reizē paspējot atgriezties pie spēlētāja, kurš raujas uz grozu. Bloķējot metienus viņš nepazaudē kontroli un spēj savākt atlēkušās bumbas pēc saviem blokiem," norāda Šūmans.

Porziņģis pērn ne reti priekšējā līnijā darbojās kopā ar augumā krietni īsāko Danielu Gafordu. Precīzā statistika liecina, ka Gafords un Porziņģis kopā pavadīja 490 minūtes, vidēji 100 uzbrukumos palīdzot "Wizards" pretiniekus apspēlēt par 5,8 punktiem. Respektīvi - "Wizards" ar Gafordu un Porziņģi laukumā 100 uzbrukumos (standarta NBA "mēraukla" vidēji 121,4 punktus, bet viņu pretinieki 100 savos uzbrukumos spētu gūt 115,6 punktus.

Porziņģa priekšējās līnijas kolēģi šajā sezonā būs Roberts Viljamss trešais un Els Horfords. Tieši Viljamss parametru ziņā vairāk ir salīdzināms ar Gafordu, līdz ar to šim tandēmam teorijā ir līdzīgs potenciāls kā Gafordam un Porziņģim.

""Celtics" veiksmes stāsts pērn vairāk balstījās uz uzbrukumu (121,4 gūti punkti 100 uzbrukumos). Porziņģim aizstājot Smārtu, Bostona, visticamāk, saglabās vietu starp labākajām piecām uzbrukuma komandām," nobeigumā raksta Šūmans.

Latviešu basketbolists aizvadītajā sezonā vidēji mačā atzīmējās ar 23,2 gūtajiem punktiem (karjeras rekords), 8,4 atlēkušajām bumbām, 2,7 rezultatīvām piespēlēm, 0,9 pārķertajām bumbām (karjeras rekords), kā arī 1,5 bloķētiem metieniem. Šajā sezonā latvietis grozam kopumā uzbruka ar 49,8% precizitāti (karjeras rekords, kā arī realizēja 38,5% tālmetienu (vidēji 2,1 trāpīts tālmetiens no 5,5 izmestajiem trejačiem). No soda metienu līnijas Porziņģis metienus realizēja ar 85,1% precizitāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu