Par maksātnespējīgu pasludināts piena kooperatīvs "Dundaga"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Denis Babushkin/Shutterstock

Kurzemes rajona tiesa pasludinājusi piensaimnieku lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību "Dundaga" par maksātnespējīgu, liecina informācija Maksātnespējas reģistrā.

Lēmumu par piena kooperatīva "Dundaga" maksātnespējas procesa pasludināšanu tiesa pieņēmusi pirmdien, 18. septembrī. Par kompānijas maksātnespējas procesa administratoru iecelts Sergejs Kravčuks.

Kreditoru prasījumi pret parādnieku iesniedzami administratoram līdz 2023. gada 19. oktobrim.

Jau vēstīts, ka 2023. gada 26. jūnijā piena kooperatīvam "Dundaga" tika ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa lieta, taču 30. augustā lieta tika izbeigta, jo tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu nebija atbalstījis Maksātnespējas likumā noteiktais kreditoru vairākums.

Tāpat ziņots, ka kooperatīvs no 2023. gada jūlija apturējis piena produktu ražošanu.

Kooperatīvās sabiedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Zadiņš iepriekš sacīja, ka attiecīgo lēmumu ietekmēja vairāki faktori, tostarp augstās ražošanas izmaksas.

Tāpat Zadiņš atzīmēja, ka kooperatīva ražotne ir vēsturiskajā Dundagas pienotavas ēkā, kurai, lai izpildītu vides prasību standartus, bija nepieciešams veikt papildu finanšu ieguldījumus, kas sakrita ar nozarei sarežģītu laiku.

Viņš stāstīja, ka ir pieaugušas arī ar ražošanu saistītās energoresursu, izejmateriālu un izejvielu cenas, kas radīja būtisku gala produktu cenas pieaugumu. Savukārt straujās iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās rezultātā iedzīvotāji vairāk izvēlas alternatīvus un lētākus ārvalstu piena produktus.

Pēc VID datiem, šogad 18. septembrī kooperatīvam "Dundaga" bija VID administrēto nodokļu parāds 148 581 eiro apmērā.

2022. gadā "Dundaga" strādāja ar 1,653 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,4% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kooperatīva peļņa bija 65 721 eiro pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Kooperatīvs reģistrēts 1992. gadā. Pērn kooperatīvā bija 26 biedri no Talsu un Ventspils novadiem. Kooperatīvs nodarbojās ar piena pārstrādi, piena pārstrādes produktu vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu